Kell-e ellenőrizni a tartalmunkat plagizálás szempontjából?

Kell-e ellenőrizni a tartalmunkat plagizálás szempontjából?

A hivatalos definíció szerint a plágium vagy plagizálás azon cselekedet, amikor valaki egy másik ember munkáját saját munkájában hivatkozás nélkül felhasználja, azt sajátjaként tüntetni fel és ezzel komolyan károsítja az eredeti szerző jogait.

A plagizálás sok esetben felfüggesztéssel, büntetéssel, elbocsátással, sőt nagyon súlyos esetben még börtönbüntetéssel is járhat. Ennek tükrében, ha publikációnkhoz, blogposztunkhoz kutatásokat végzünk, és más forrásokból merítünk ötleteket, nagyon fontos, hogy megvizsgáljuk plágium szempontjából is a végső eredményt, és ha szükséges, sose felejtsük el feltüntetni a felhasznált forrásokat.

A plágium keresés vagy plagizálás ellenőrzése azért is különösen fontos, mert még abban az esetben is felmerülhet ennek a lehetősége, ha saját maguk írtunk egy cikket teljesen a nulláról. Hogy miért van ez? Mert elképzelhető, hogy magunktól írtuk meg az adott posztot a blogunkra, de korábban olvasott cikkek és tanulmányok is hatással voltak a munkánkra, sőt akár még az is lehetséges, hogy egy-egy mondat annyira megragadt a fejünkben, hogy változtatás nélkül használtuk fel. Szóval a plágium ellenőrzés azért fontos, hogy biztosítsuk, a posztunk/cikkünk nem tartalmaz semmiféle duplikációt, nem használtuk fel más ötletét.

Manapság már vannak rendkívül hatékony plágiumkereső alkalmazások (www.plag.hu), ezek képesek teljes áttekintést adni a lehetséges plágiumgyanúkról és a plágiumra vonatkozóan jelentéseket is tudunk készíteni, tehát egy ilyen alkalmazás használatával 100%-ban biztosak lehetünk abban, hogy a kezünk közül kikerült blogposzt teljes egészében egyedi és innentől kezdve már a saját szellemi tulajdonunkat képezi. Sőt, ezek a plágiumkeresők már nem csak a plagizálásra fókuszálnak, de képesek javítani bizonyos tördelési, szerkesztési hibákat és még a legkisebb, véletlen plágiumot is képesek kigyomlálni a szövegünkből. És ha a plágiumkereső akár rá is világított néhány plagizálásra a cikkünkben, nem vagyunk teljesen elveszve, hiszen ezek az alkalmazások meg is mutatják, mit kellene lecserélni, hogy a poszt végül teljes egészében saját munka és egyedi tartalom legyen.


A nyitókép illusztráció: (Thought Catalog / Unsplash)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Múzsaidéző rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink