home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kelendő a földieper
Tóth Tibor
2016.05.22.
LXXI. évf. 20. szám
Kelendő a földieper

A földieper az egyik legkorábban beérő gyümölcs. A tavaszi nap első sugaraival elindul a vegetáció, majd egy idő után a haragoszöld levelek alól kikandikál a tűzpiros termés, jelezvén, hogy elérkezett az idő a szüretre. A horgosi ifjú Sárkány Mátyásék április utolsó hetében kezdték szüretelni a zamatos, édes gyümölcsöt. Ottjártunkkor is a család minden tagja a 12 000 földieperbokrot tartalmazó ültetvényen tevékenykedett.


Mátyás nyolc évvel ezelőtt vágott bele a földieper-termesztésbe

Az egyetemista fiatalember az első palántákat nyolc évvel ezelőtt szerezte be. A vásárolt tíz tőből nyolc megmaradt, melyet a kertben ültetett el. A földieper csakhamar kúszni kezdett, így néhányat a szőlő közé telepített, majd később már mindegyik szőlősorba kerültek földieperbokrok. Két éve a mostani helyszíntől mintegy száz méterre 16 000 palántát telepített, de a lapos, vizes terület nem felelt meg a növénynek, így inkább közvetlenül az udvar hátsó része mellett lévő területet ültette be. Itt már második éve terem a gyümölcs. Egy ültetvény három évig terem, utána itt is frissíteni, azaz cserélni kell. Az egészséges, szép, zöld bokrok alatt fekete fólia és csepegtető rendszer található, a bakhátra pedig három sor fut egymással párhuzamosan. Teljesen önerőből vágtak bele a földieper telepítésébe, hiszen állami támogatás erre a kultúrára egyelőre még nem jár.

— Földiepret termeszteni elég munkaigényes foglalatosság. Nagyon sok a kézimunka vele. A fekete fólia miatt gyomlálni nem nagyon kell, permetezni viszont igen. Tavasszal, a vegetáció elindulásakor gombásodás ellen szórtuk meg az ültetvényt, nemrégiben pedig érés előtt újra lepermeteztük. A tápanyagot alulról, a csepegtető rendszeren keresztül kapja a növény. A tartályokban lévő vízhez tápanyagot adagolunk: foszfort a gyökérképződés miatt, majd nitrogént, hogy a növény leveleket hozzon, éréskor pedig káliumot, hogy a gyümölcs minél nagyobb, pirosabb és finomabb legyen. Tavasszal fátyolfóliával takartuk le a növényeket, így védve meg őket a hidegtől. Esténként lefedtük őket, majd reggel lehúztuk róluk a fóliát. A szedéshez szedőkocsit használunk. Ahogy a szedők haladnak a szüreteléssel, úgy tolják maguk előtt a kocsit, melyre a leszedett gyümölcsöt teszik. Eléggé fárasztó munka, hiszen rengeteget kell hajolni — mondta Mátyás.

Az ültetvény közepén egy madárházhoz hasonlító ládikót véltem felfedezni. Mátyás elmondta, hogy az nem madáretető, hanem a ládikóban egy hőmérő található, mely 1 méter 20 centiméteres magasságban, illetve lent, talajközelben méri a hőmérsékletet és a páratartalmat. Az idén hamarabb beért a gyümölcs, hiszen tavaly május 2-án kezdték meg a szüretet, ebben az évben viszont a fóliázásnak köszönhetően már április utolsó hetében. Az ültetvény mellett sokáig egy méhcsalád is szorgoskodott, szépen, sorban beporozta a földiepervirágokat.

Mátyásék négy földieperfajtát termesztenek. Az alba hosszúkás alakú, erős héjú, jól bírja a szedést és a szállítást. A clery a legkoraibb, de eléggé apró, a roxana viszont hatalmasra megnő, csakhogy igen érzékeny a héja. Az elsanta fajtából van legtöbb, ízre talán ez a legjobb, hiszen a legédesebb.

Az érett, friss gyümölcs egy- és félkilós műanyag dobozokban várja vásárlóit. Mátyásék piacra nem járnak vele, hiszen háztól is el tudják adni nagyban és kicsiben, sőt nem is tudnak naponta annyit leszedni, amennyire a vevőknek, kereskedőknek igényük van. A földieper kilónkénti ára ottjártunkkor 350-400 dinár volt. Budapesten az eper kilója több mint 2000 forintba kerül.

— A befektetés már akkor is megtérül az első évben, ha a palántákat vásárolnom kell. Mivel több éve palántát is nevelek, tavaly 20 000-et sikerült értékesítenem, így a második évtől kezdve már mindenképpen nyereségről beszélhetünk. Van jövő a földieper-termesztésben, csak legyen, aki csinálja. Fiatal vagyok még, lehetne nagyobb területen még többet termelni. Terveim szerint az ültetvény mellett lévő szőlő helyére földiepret telepítek. Amíg egyetemre járok, még van időm ezzel foglalkozni, de nem tudom, mi lesz később, ha a gyümölcstermesztést helyezem előtérbe. Akkor lehet, hogy a földieper háttérbe szorul. Mindenesetre ez még a jövő zenéje — avat be a terveibe a fiatal gazda.


Szabó Attila felvételei

Az elmúlt évben a 12 000 tőről 2 tonna termést értékesítettek, de még jutott lekvár- és pálinkafőzésre is. Az idén 3-4 tonna termést vár a gazda, és a bokrok gyümölcsben való gazdagságát látva ez könnyen meg is valósulhat. Nemcsak a földieper, hanem az ebből készült, igazán különleges és ritkaságszámba menő pálinka is nagyon kelendő. Tavaly Sárkányék főztek is, és a pálinka egy részét a külföldön dolgozó vendégmunkásaink vásárolták fel, a többi pedig a hazai piacon talált vevőre.    


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..