home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Kék Hullám Zászló
Talpai Lóránt
2023.07.20.
LXXVIII. évf. 29. szám
Kék Hullám Zászló

A legjobb strandok a Balatonon — 735 millió ember éhezett — Interkontinentális rakéta

A legjobb strandok a Balatonon

A Balatoni Szövetség által 20. alkalommal megrendezett Kék Hullám Zászló strandminősítésen az idén 43 strand vett részt. A nevezett fürdőhelyeket egytől öt csillagig értékelték, mely eredmény a strand szolgáltatásainak színvonalát, illetve választékát méltatta. Mivel a minősítési rendszer az idén jubileumához érkezett, ebben az évben hat olyan strand kapott fődíjat — Jubileumi Díjat —, amely már évek óta kiemelkedően szerepel a megmérettetésen. Mindhárom megyéből két-két strand nyerte el a táblát, mely a legjobb balatoni strandokat jelzi. Jubileumi Díjat érdemeltek ki az alábbi strandok: Csopak Községi Strand, Balatonfüred Esterházy Strand és Élményfürdő, Diási Játékstrand — Gyenesdiás, Lido Strand — Vonyarcvashegy, Keleti Strand — Balatonföldvár, Balatonberény Községi Strand.

 

735 millió ember éhezett

Világszerte csaknem háromnegyed milliárd ember szenvedett tavaly krónikus éhezésben és alultápláltságban, lényegesen több, mint a koronavírus-járvány előtt — közölte az ENSZ. Az élelmiszer-biztonság és a táplálkozás helyzete a világban című, öt ENSZ-szervezet által összeállított éves jelentés legfrissebb kiadásának becslései szerint a pandémia és az ukrajnai háború hatásainak következményeként 2022-ben 735 millióra nőtt az éhezők száma. Ez némileg elmarad ugyan a 2021. évi adatoktól, amikor a jelentés szerint 739 millió ember éhezett világszerte, ám 2019-hez képest (613 millió) 122 milliós emelkedés. A jelenlegi tendenciát figyelembe véve a világ így „messze elmarad” az ENSZ által 2015-ben kitűzött cél megvalósításától, nevezetesen, hogy tizenöt éven belül világszerte fel kellene számolni az éhezést.

 

Interkontinentális rakéta

Az észak-koreai állami hírügynökség megerősítette, hogy Phenjan sikeresen bocsátott fel egy Hvaszong—18 típusú interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM), az indításon Kim Dzsongun észak-koreai vezető is részt vett. A rakéta több mint 6600 kilométeres magasságba emelkedett, és mintegy 1000 kilométert tett meg, mielőtt — az előzetes terveknek megfelelően — a Japán-tengerbe csapódott volna — tájékoztatott a KCNA. Elemzők szerint ez a típus képes elérni az Egyesült Államokat is. A hírügynökség egyúttal emlékeztetett rá, hogy a felbocsátás „súlyos biztonsági válság közepette” történt, és ismét azt vetette az Egyesült Államok szemére, hogy provokálja Phenjant.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..