home 2023. február 01., Ignác napja
Kegyeletadó megemlékezés Zentán
Tóth Lívia
2022.11.01.
LXXVII. évf. 43. szám
Kegyeletadó megemlékezés Zentán

Mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából kegyeletadó rendezvényt tartottak Zentán, a Felsővárosi köztemetőben. Ezen az eseményen, immár hagyományosan, mindazokra a hősökre és mártírokra emlékeznek a jelenlévők, akik életüket áldozták, vérüket hullatták a városért és népéért.

A kálváriadombon az ünnepi szentmisét ft. Szeles Oszkár plébános úr mutatta be. A megemlékezés szónoka Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere volt. Mint hangsúlyozta, ez a nap családot, közösséget és hitet ad nekünk.

— Hitet abban, hogy mindenki megtalálja az életben a helyét, és méltóan készül az élet nagy titkára. Közösséget, hiszen, ahogy felnézünk a szüleinkre, nagyszüleinkre, úgy a közösségünknek is voltak, vannak és lesznek olyan tagjai, alkotói és szervezői, akik életükben sokat tettek mindannyiunkért. Családot, hiszen a legbensőségesebb életünket ezen a színtéren éljük, és fogjuk egymás kezét, hogy minél sikeresebb legyen az életbe vetett hitünk. Merni kell életünk súlypontját Istenbe helyezni, az ő irgalmába, igazságosságába, végső harmóniájába, ami maga a béke. Szükségünk van, hogy bennünk, körülöttünk, közösségünkben béke legyen — emelte ki Czegledi Rudolf, és méltóságteljes, bensőséges emlékezést kívánt mindenkinek. 

A szentmise után sírszentelés, alkalmi műsor és koszorúzás következett az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc, valamint az 1944-es ártatlan áldozatok emléksírhelyénél. Történelmi bevezetőt mondott Hugyik Richárda Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ igazgatója. Beszéde végén megállapította, a magyar történelem számos vereséget, katasztrófát és tragikus eseményt vonultat fel, de nagyon fontos, hogy teljesen máshova is helyezhetjük a hangsúlyokat.

— Jelentős királyaink, Szent István, Szent László vagy II. Rákóczi Ferenc fejedelem, Széchenyi István, Kossuth Lajos és a hozzájuk fogható jeles személyiségek mind azon voltak, hogy az országot mindig újraépítsék. Nekünk is az a célunk, hogy ne a rombolás útját kövessük, hanem az építkezését.

A műsorban közreműködött Verebes Judit, a Zentai Magyar Kamaraszínház színművésze.

Az emléksírhelyeknél a kegyelet virágait elhelyezte Simon Ervin, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, valamint koszorúztak a Vajdasági Magyar Szövetség zentai községi szervezetének és a Magyar Mozgalomnak a képviselői.

Fotók: Tóth Lívia, Horváth Zsolt, Pannon RTV

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Múzsaidéző rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..