home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Kegyeletadása a nácizmus áldozatainak emlékére
2015.10.19.
LXX. évf. 41. szám
Kegyeletadása a nácizmus áldozatainak emlékére

Az igazságon át a megbékélésig volt a témája annak a nemzetközi konferenciának, melyet a múlt héten tartottak meg a csehországi Plzeňben nyolc ország német kisebbségi szervezetének — köztük a szabadkai székhelyű Német Népi Szövetség (NNSz) — részvételével.

Weiss Rudolf, az NNSz elnöke üdvözölte a közép-európai német szervezetek ernyőszervezetének azt az álláspontját, mely szerint az út a megbékélésig a dialóguson, a véres történelmi foltok közös kutatásán, a más népek áldozatainak tiszteletén, és a náci gaztettek egyértelmű elítélésén keresztül vezet.

A konferencia részvevői tisztelegtek a nácik által meggyilkolt gyerekek emlékére állított szoborcsoport előtt a lidicei emlékparkban. Az NNSz nevében Weiss Rudolf rótta le kegyeletét. A lidicei emlékközpont adatai szerint a nácik 1942. július 10-én kiirtották a falu férfilakosságát, a gyerekeket és a nőket haláltáborokba hurcolták el, a falut pedig felperzselték. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..