home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
„Kedves Kornél...”
(m. k. o.)
2013.10.30.
LXVIII. évf. 44. szám
„Kedves Kornél...”

Szenteleky Kornél születésének 120. és halálának 80. évfordulójára emlékeztek október 19-én Szivácon a Szenteleky Napok alkalmából. A rendezvényt az idén 45. alkalommal szervezte meg az író nevét viselő helybéli művelődési egyesület, valamint a Szenteleky Napok Tanácsa.

Szenteleky Kornél Sztankovics vezetéknéven született Pécsett 1893 júliusában. Családja 1898-ban költözött Zomborba. A gimnáziumi érettségi után Pesten szerez orvosi oklevelet. Pályafutását Garán kezdi, majd Ószivácon folytatja haláláig, 1933. augusztus 20-áig. Irodalmi tevékenykedésének kezdetét az 1918-ban megjelent Kesergő szerelem című regényétől datálják. Később a Bácsmegyei Napló munkatársa lesz, majd 1922-től az I. világháború után újrainduló magyar irodalmi életnek a szervezőjévé, központi alakjává válik. Szerkesztésében jelennek meg a legfontosabb lapok (Vajdasági Írás, A Mi Irodalmunk, Kalangya) és az első vajdasági magyar novellaantológia, az Ákácok alatt, azonkívül az ő nevéhez fűződik a Bazsalikom kötet megjelenése (modern szerb költők antológiája) is. Sokrétű tevékenységéért (az intézményes magyar könyvkiadást is ő sürgette) ,,Vajdaság Kazinczyja'' névvel tisztelik utódai, akik immár 45. alkalommal zarándokoltak el sírjához, hogy elhelyezzék rajta a kegyelet virágait.
A Szenteleky Napok szervezői az idén is tartalmas műsorral várták az irodalmárokat és a művészeket. A Fiatal képzőművészek tárlatát Lázár Tibor óbecsei-zentai festőművész nyitotta meg. A kiállítás Acsai György, Bicskei Anikó, Mészáros Nóra, Stepanov Toll Eleonóra, Tóth Alisa és Vass Szabolcs műveiből állt össze.
A Szenteleky Napok Tanácsának díszülése a Híd Kör fiataljainak irodalmi összeállításával kezdődött. A Kedves Kornél című műsor betekintést nyújtott a Pastyik László által szerkesztett Szenteleky irodalmi levelezése című gyűjteményes kötetbe, melyet a Forum Könyvkiadó Intézet, valamint a Szenteleky Napok Tanácsa adott ki a hármas jubileum alkalmából, akárcsak a Bordás Győző szerkesztésében napvilágot látott Szenteleky emlékezete című könyvet. Pastyik László irodalomtörténész kiemelte, hogy a levelek dokumentumértékűek, először az író halálának 10. évfordulója alkalmából állították össze, most pedig, 80 évvel később megpróbálta őket kibővíteni, újraszerkeszteni. Bordás Győző könyvét elsőként Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója méltatta, majd maga a szerző is szólt róla. ,,Szenteleky nyelvújító is volt. Nyelvezete felfrissítette, megújította a vajdasági magyar irodalmat, ezért nevezte el őt Herceg János vajdasági Kazinczynek'' — mondta a Szenteleky emlékezete kötet szerkesztője. A mű a Szenteleky Napok történetét dolgozza fel 1968-tól 1993-ig. 
Az emléknapon átadták a Szenteky Kornél Irodalmi Díjat. Az idén Pogány Margit apatini születésű, Zomborban élő nyugalmazott tanárnő érdemelt ki e rangos kitüntetést Ami az életrajzokból kimaradt című művelődés- és helytörténeti munkájáért. A kötetet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet adta ki.
— Jólesett mindaz a szép és jó, amit a könyvemről mondtak, valamint az is, hogy további munkára buzdítanak — mondta a díjazott. — Már eszembe is jutott néhány dolog, amit okvetlenül meg kellene még említeni...
A Bazsalikom Műfordítói Díjat a kortárs szerb írók, költők műveiből megjelent E-szerelem című antológia szerzői, a Híd folyóirat köré csoportosuló fiatalok kapták — Ördög Mónika, Virág Árpád, Kovács Hédi, Kovács Hanna, Gyuráki Sarolta, Lenkes László, Bognár Dorottya, Vlahović Annamária, Orovec Krisztina, Kovács Izabella, Glavinić Vékás Éva, Drozdik-Popović Teodóra és Mačković Anna.
A díszülésen Szarvas Melinda a határon túli magyar irodalomról értekezett. Előadásának címe: A szomszéd kertje... volt. 
Az ünnepségen felköszöntötték a 80 esztendős Borbély János műfordítót, aki ezután hálásan idézte fel emlékeit, később a kúlai Népkör, a veprődi Kossuth Lajos, a cservenkai József Attila és a sziváci Szenteleky Kornél Művelődési Egyesület szórakoztatta a vendégeket.
A Szenteleky Napok az író emléktáblájának és sírjának megkoszorúzásával ért véget.
Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..