home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Kedvencek temetője
Brasnyó Zoltán
2019.05.15.
LXXIV. évf. 19. szám
Kedvencek temetője

A Stephen King-vonaton nincsen fék. Az Az sikere után a King-adaptációkat, úgy tűnik, végtelenül optimista lendülettel élesztette újra Hollywood, noha már maga a mester is megmondta, hogy a filmszakmában csak kevés alkotó és forgatókönyvíró tudta visszaadni a regények eredeti hangulatát, azaz maga King sem volt velük elégedett.

A nézők olykor jogosan érezték úgy az elmúlt évtizedekben, hogy King életműve -- legalábbis a filmek alapján -- kizárólag silány, b kategóriás horrorsztorikból áll. King persze maga sem dicsekedhet azzal, hogy kivétel nélkül mesterműveket írt. Életművében azért bőséggel találni olyat is, ami enyhén szólva is gyengére sikeredett. Szerencsére ezekből van kevesebb, a filmek tekintetében viszont már jóval rosszabb az összkép. Most viszont született néhány határozottan jó alkotás is: a Gerald’s game, sőt még a Castle Rock sorozat is egészen jól sikerült, az Az szörnyű bohócának esetében pedig szinte minden működött: a színészek, a forgatókönyv, a rendezés.

Most pedig itt a legújabb rémtörténet. Stephen King eredeti regénye 1983-ban jelent meg, Állattemető címmel. Magyarul Kedvencek temetője néven került a mozikba még 1989-ben, Mary Lambert rendezésében. Mivel ez volt az egyik legjobb és legnépszerűbb King-regény, Kevin Kölsch és Dennis Widmyer úgy gondolták, tudnak ebből is akkora kasszasikert csinálni, mint amekkora az Az újrafeldolgozása lett.
 


 

A Lambert-féle rendezés annak idején hagyott némi kívánnivalót maga után, elsősorban a színészi játék miatt húzták le a korabeli kritikusok. Most azonban itt a regény legújabb adaptációja, mely egy kissé olyan, mint a hullámvasút. Jó is, és rossz is, jól indul, a gyeplő viszont láthatóan gyakran kiesett a direktorok kezéből. Louis Creed (Jason Clarke) orvosként dolgozik, feleségével és két gyermekével új helyre költöznek, ahová macskájuk, Church is velük tart. A házi kedvencet elüti egy kamion, Louis pedig egy közelben levő indián temetőben földeli el. A jól ismert történet tehát éppen ugyanúgy indul, akárcsak az elődjei. Church annak rendje és módja szerint visszatér, de már csak árnyéka önmagának. Mintha a gonosz szállta volna meg.

Ez viszont csak a kezdet, jön ugyanis a következő tragédia, mely a történetnek ebben a változatában nem a kisfiút, hanem a család kislányát éri. Louis pedig annak ellenére, hogy tisztában van a kockázattal, újra meglátogatja az indián temetőt… Az új verzióban tehát a hároméves kisfiú, Gage helyett a kislányt, Ellie-t üti el egy kamion. A csere egyik oka az volt, hogy az alkotók szerint egy kisgyerek halála még inkább kicsapná a biztosítékot a nézőknél. Ellie miatt viszont jelentősen változott a gyilkos ámokfutás motivációja, és a gonosz által megszállt tinédzser hirtelen azért kezd el gyilkolni, mert környezete nem fogadja el halottként… Ilyesmi biztosan nem fordulhatott volna elő King regényeiben.

Az új változat az abszurd fordulat ellenére sötét és ijesztő, atmoszférájában ideig-óráig jobban is illik az eredeti regényhez, mint elődje. Számtalanszor fogunk felugrani az ijesztgetős jelenetek miatt, ami viszont dicséretes, hogy King legfontosabb témája, mely folyamatosan jelen van a regényben, azaz a gyász kibírhatatlansága és a feldolgozhatatlan veszteség az új filmben is főszerepet kap -- még ha nem is a legvégéig. A Kedvencek temetője egyáltalán nem olyan rossz, mint amilyen lehetett volna, ám olcsó, gyilkolászós slasher horror lett belőle. Láthatóan főként olyanoknak készült, akik olcsó pop-corn szórakozásra vágynak. Kár érte, mert King regénye ennél sokkal többről szólt. Aki teheti, szerezzen magának néhány álmatlan éjszakát azzal, hogy elolvassa.


Nyitókép: Imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..