home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Keblükre a határon túliak!
NAGY Nándor
2006.11.01.
LXI. évf. 44. szám
Keblükre a határon túliak!

- Szalai Attila karikatúrájaIgazán kellemetlen megállapítani és kimondani, hogy a magyar azon ritka nemzet, amely fél önmagától. Jobban mondva: kettős nemmel utasítja vissza azok közeledését, akik a történelmi tragédiák következtében az anyaország határain kívül maradtak. A németek bezzeg n...

- Szalai Attila karikatúrája

Igazán kellemetlen megállapítani és kimondani, hogy a magyar azon ritka nemzet, amely fél önmagától. Jobban mondva: kettős nemmel utasítja vissza azok közeledését, akik a történelmi tragédiák következtében az anyaország határain kívül maradtak. A németek bezzeg nem mondtak le egymásról, noha fél évszázadon át külön országokban éltek, kettéosztva. De a volt jugoszláv tagköztársaságok is ragaszkodnak nemzettársaikhoz, attól függetlenül, hogy melyik utódköztársaságban rekedtek.
Még ma is döbbenten állunk azon furcsa tény előtt, hogy az anyaország fél a határon túliak áradatától, mely felfalná, kiszipolyozná és tönkretenné az anyaországot. Mindenesetre mi, határon túliak, értettünk a szóból, amire az is utal többek között, hogy a meglehetősen furcsa jogkörű nemzeti vízumot is csak százasával igénylik, nem pedig 10 és 100 ezresével, hogy milliós rohamról ne is beszéljünk. Jó lenne egyszer azt is tudni, hogy az anyaország milyen szakértői vélemények alapján jutott azon megállapításra, hogy a határon túliak kettős állampolgársága vagy útlevele például veszélybe, gazdasági válságba és nincstelenségbe juttatná az országot.
De íme itt az ellenpélda, amely előtt kissé pirulva és értetlenül állunk. Arról van szó, hogy a független Horvátország 1991 óta, tehát 15 év alatt egymillió-százötvenezer határon túli nemzettársnak adott állampolgárságot és útlevelet. És ami a legérdekesebb, ebbe az egymilliónál is több kettős állampolgárba és útlevélbe nem rokkant bele a 4,5 milliós Horvátország, amely feleakkora, mint Magyarország. A horvát állampolgárságot megkaphatták mindazok, akiknek ősei valaha is horvát állampolgárok voltak, vagy horvát nemzetiségűnek vallják magukat. Az elmúlt viharos 15 év alatt Boszniából 800 ezer, Szerbiából és Montenegróból 100 ezer, Szlovéniából 18 ezer, Macedóniából pedig 14 ezer kérelmező kapott horvát állampolgárságot, de Németországból is több mint 10 ezren. Bosznia és Vajdaság esetében például elegendő volt az, ha az illetékes egyházközösség igazolta, hogy a horvát állampolgárság kérelmezője katolikus vallású.
Azt nehéz lenne most néhány szóban megállapítani, hogy milyen és mennyi haszna származott Horvátországnak abból, hogy 15 év alatt mintegy 1,2 millióval gyarapodott állampolgárainak a száma. Az azonban biztos, hogy ez a 4,5 milliós anyaország nem rokkant bele a határon túliak kebelre ölelésébe. Sőt: talán még örülnek is annak, hogy most már még többen vannak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..