home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Katonai felszerelések kiállítása az Óbecsei Városi Múzeumban
Szilágyi Edit
2022.09.16.
LXXVII. évf. 37. szám
Katonai felszerelések kiállítása az Óbecsei Városi Múzeumban

Az óbecsei Városi múzeumban kiállítás nyílt Katonasapkák és sisakok a 19. század közepétől a 20. század közepéig címmel.

A rendezvény az újvidéki Zoran Veljanović szerző, kurátor, történész, levéltári tanácsadó igazgatóhelyettes nevéhez fűződik. A kiállított félszáz tárgyat Dejan Kragić gyűjteményéből időrendben és korszakok szerint rendezték el. A szerző szerint a családi fotóalbumokban sokan megtalálhatják azokat a sapkákat, sisakokat, amelyeket kiállítottak, és melyekhez hasonlót talán a távoli rokonaik viseltek. Az összeállítást nevelő szándékkal készítették, rámutatva a kulturális értékekre.

A kiállított katonai tárgyak gazdagon illusztrált katalógusban szerepelnek. A legrégebbi 1848-ból való. A vitrinekben láthatók a szerb hadsereg sapkái és sisakjai, valamint a Szovjetunióra, az USA-ra, az Osztrák-Magyar Monarchiára, Németországra, Franciaországra, a Magyar Királyságra, Bulgáriára jellemző sisakok és katonasapkák is, valamint egy-egy női meg férfi katonai egyenruha.

A tárgyakat először a Vajdasági Múzeumban mutatták be, a második állomás Óbecse lett.

Az óbecsei kiállítást a Múzeum Igazgatója Tojzán Ákos nyitotta meg, a moderátor Nemanja Karapandžić történész kurátor volt. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Zoran Veljanović, a szerző, Lidija Mustedanagić a Vajdasági Múzeum tanácsadója és igazgatóhelyettese, és Dejan Kragić gyűjtő.

A kiállítás október 7-éig tekinthető meg az óbecsei Városi múzeumban.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..