home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó, 2013
K. DEBRECENI Mihály
2013.08.21.
LXVIII. évf. 34. szám
Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó, 2013

A Rio de Janeiró-i Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó ünnepi szentmisével zárult, melyen a pápa az evangélium széles körű hirdetése mellett emelt szót. A híres, fehér homokkal borított Copacabanán felállított oltárnál mintegy hárommillió fiatal jelenlétében mutatta be a szentmisét az egyházfő. Az eseményen tizenhat magyar zarándok, köztük egy szabadkai lány is részt vett.

A hit, amely összeköt

Csaknem egy hónappal ezelőtt érkezett Brazíliába az a tizenhat fős zarándokcsoport, amelynek tagjai hivatalosan képviselték Magyarországot a világtalálkozón. Az egyetemista és középiskolás fiatalok először az ország üzleti fővárosába, Sao Paulóba utaztak, és ott kilencnapos előrendezvényen vettek részt. A változatos programban az egyedülálló táncos-zenés brazil szentmisén kívül kirándulások szerepeltek, városnézés és favelalátogatás is. Az ifjúsági katolikus rendezvény több százezer, többnyire fiatal részvételével zajlott. A világtalálkozót 1985-ben II. János Pál kezdeményezte, háromévente más városban tartják meg, és a pápa által javasolt téma jegyében különféle programokat (tanítást, szentségimádást, misét, közös imát, előadást, koncertet) tartanak más-más nyelven.
— Két évvel ezelőtt, 2011-ben Madridban volt szerencsém először részt venni a világtalálkozón, és nagyon mély benyomást tett rám. A sokszínűség, a sokféleség, a világ minden tájáról ugyanazért az egy célért érkező keresztény fiatalok egy életre szóló csodálatos élményt nyújtanak — mondta a helyszínen Pretz Noémi csoportkísérő.
A magyarok Sao Pauló-i zarándokútja a húszmilliós metropolisban városnézéssel kezdődött. Főutcáján, a Paulista sugárúton sorakoznak a legjobb boltok, múzeumok, szállodák. A belvárosi üzleti negyedben számos felhőkarcoló épült, a Banespa épülete például ugyanúgy néz ki, mint az Empire State Building — még kilátó is van a tetején. Sao Paulo Brazília délkeleti részén helyezkedik el, és számos látnivalót, programot kínál. A nagyváros Latin-Amerika meghatározó kereskedelmi és kulturális csomópontja. A nevezetességeket a fiatalok helyi magyar idegenvezetőkkel tekintették meg.
— Már az utcán járva is megtapasztalja az ember, hogy milyen eltérő társadalmi rétegű emberek élnek együtt ebben a nagyvárosban. Hol megrázó, hol érdekes ez a látvány — mondta Heltai Péter zarándok.
A hivatalos előrendezvény helyszínén, a Sao Pauló-i Sagrada Familia katedrálisban megtartott egyedülálló táncos-zenés szentmisén öt brazil püspök és mintegy száz pap áldotta meg a fiatalokat.
— Egyvalami köti itt össze a megannyi nemzet más-más nyelvet beszélő gyermekeit: a hit. Ezt megtapasztalni nagyszerű érzés, szavakkal nehezen írható le, egyszerűen át kell élni — mondta Széhner Szilvia zarándok.

Favela

Sao Pauló lakosainak száma már 1950-ben is kétmilliónál több volt, a 60-as években ötmillió feletti, 1975-ben pedig már a tízmilliós határt is átlépte. A város területének a kétharmadát nyomornegyedek, úgynevezett favelák alkotják, és több mint kétmillió ember él összezsúfoltan ezekben a többnyire illegálisan épített városrészekben. Mindegyik külön kis világ a saját törvényeivel, amelyhez az itt élők sokkal inkább tartják magukat, mint az írott szabályokhoz. A higiéniai viszonyok hiánya miatt gyakoriak a járványbetegségek, virágzik a bűnözés, és néhol az emberélet sem drága. Egy ilyen nyomornegyed egyik templomába is ellátogattak a magyar fiatalok. A kápolnában az európai látogatót meglepi, hogy mise közben a hangszórókból halkan ugyan, de a helyi kereskedelmi rádió sugározta világi zene szól. Ezzel igyekeznek becsalogatni az Isten házába a favela fiatalabb generációit is.
— Amikor először léptünk be a negyedbe, azt hittem, hogy itt a világvége, valami baj fog történni velünk. Miután azonban minden rendben volt, egy-két emberrel találkoztunk csupán, csak egy icipici szorongás maradt bennem — mesélte Gintner Hajna dunaharaszti zarándok.
— A magyarok egy helyi közösségi házban osztottak ételt a rászorulóknak, többen pedig segélycsomagot vittek a szegényeknek — mondta Barcza Attila, a csoport vezetője. — A favela bejáratánál kisbuszunk sofőrje a helyi drogbárótól kért engedélyt a belépésre, utána már az ő védelme alatt álltunk. Megengedték azt is, hogy fényképezzünk. Hallatlan az ott tapasztalt szegénység — az embereknek csupán az a ruhájuk van, amit viselnek, még cipőjük sincs, és fából összeeszkábált viskókban élnek. A család, amelyhez betértünk, öt-hat négyzetméteren él — mégis derűsek, sőt szívesen énekeltek is nekünk.
A brazíliai favelákban párhuzamos világok alakulnak ki. A területeket, amelyeken mindennapos a fegyveres erőszak, bűnözők kontrollálják. Ez az életmód gyakran az egyetlen megélhetési lehetőség a fiatal, sokszor még nem felnőtt korú férfiak számára.
— Ezek az emberek, akiknek ételt vittünk, nagyon szegények. Fontos, hogy irántuk is kifejezzük a szeretetünket, a keresztény szeretetet. Mert Jézus azt mondja: amit ezekkel az emberekkel cselekszel, velem cselekszed. Úgy gondolom, hogy ez a keresztény szeretet igazi megnyilvánulása. Rendkívül fontos, hogy a fiatalok személyesen is megtapasztalják a Brazíliában uralkodó viszonyokat. Itt a szegények nem kapnak segélyt a kormánytól, vagy csak nagyon csekély összegűt, nincs módjuk a felzárkózásra, vagy arra, hogy saját házuk legyen — nyilatkozta Carlos Lozada, a nyomornegyed római katolikus papja.

Több millió fiatal

A Sao Pauló-i előtalálkozó után a maroknyi magyar csapat Rio de Janeiróba utazott, a világtalálkozóra, melyre a szervezők az idén több millió fiatalt vártak a világ minden részéről. A híres Copacabana strandon megtartott nyitóünnepségre órákkal előtte érkeztek tömegével a fiatalok, országuk zászlaját lengetve. Az ekkor tartott misén Ferenc pápa nem volt jelen, de üzenetet küldött a fiataloknak, arra bíztatva őket, hogy hallják meg Krisztus hívását. A világtalálkozó következő napjának főattrakciója a Krisztus-szobor megtekintése volt. A csapat már kora reggel útnak indult, Rio leghíresebb szobrát és a város lenyűgöző panorámáját azonban csak pár percig csodálhatta zavartalanul, az időjárás ugyanis közbeszólt.
Ugyanaznap délután mintegy egymillió katolikus hívő özönlött a Copacabanára, hogy láthassa és hallhassa a pápát, amint hivatalosan is megnyitja a világtalálkozót. Érkezését a magyar zarándokok is izgatottan várták, néhányuknak testközelből is sikerült látniuk a szentatyát.
— Egy pillanatra láthattam az arcát. Ujjongtam örömömben, és rövid fohászt mondtam a szándékáért — mondta Lotz Bence zarándok.

Sokak számára a Copacabana strandon megrendezett keresztúti ájtatosság nyújtott feledhetetlen élményt. A szabadkai Sok Edit is, aki Szegeden diplomázott gyógyszerész szakon, tagja volt a magyar zarándokcsoportnak, és Rióban többször is látta a pápát.
— Fantasztikus érzés volt. Nem tudtuk, hogy épp ott fog elhaladni, ahol álltunk. Azt hittük, hogy őszentsége a színpadon várja majd meg a keresztút végét, de nagy meglepetésünkre ő is velünk tartott, szívélyesen integetett mindenkinek. Gyönyörű látvány volt — mondta.
Az ezt követő éjszakai virrasztáson — a világtalálkozó utolsó előtti eseményén — csaknem 3 millió hívő vett részt. A négy kilométer hosszú part utcáin és homokján készültek a fiatalok a szendergéssel elegy virrasztásra, hogy reggel részt vehessenek a találkozó utolsó eseményén, a vasárnapi szentmisén.
— Talán az a legfontosabb és legjelentősebb számomra, hogy közvetlen közelről belekóstolhattam a brazíliai és dél-amerikai temperamentumba, vallásosságba, és ezt a lendületet nagyon szeretném hazavinni és minél több embernek megmutatni — mondta a helyszínen Utasi Lőrincz zarándok.
A vasárnapi zárómisén Ferenc pápa arra szólította fel a katolikus fiatalokat, hogy félelem nélkül hirdessék hitüket „a világ minden határán”.
— Menjetek, és tegyetek tanítványommá minden népet! Jézus e szavait ma a fiatalokhoz intézi — mondta. — Az evangélium nemcsak keveseknek van fenntartva, hanem mindenkinek. Az evangélium elvitele Isten erejének elvitele, az erőé, amellyel kiirtják és elsöprik a rosszat, az erőszakot, lerombolják az önzés, a türelmetlenség és a gyűlölet falát, felépítik az új világot. Jó katolikusnak lenni olyan, mint futballedzésen részt venni. Jézus viszont olyasmit ad nekünk, ami még a világbajnokságnál is nagyszerűbb dolog.
A magyar csoport ajándékot is vitt a pápának.
— Sikerült átadnom Sopron város önkormányzatának ajándékát, a páneurópai piknik eseményeit bemutató könyvet a szentatya közvetlen munkatársának, és remélem, megkapja majd — újságolta boldogan Barcza Attila csoportvezető.
Ferenc pápa homíliáját ezzel a fiatalokhoz intézett felhívással zárta: „Jézus Krisztus, az egyház és a pápa számít rátok. Mária, Jézus és mindannyiunk édesanyja oltalmazzon benneteket gyöngédségével! Menjetek, és tegyetek tanítvánnyá minden népet!”
A legközelebbi, 2016. évi világtalálkozó helyszíne Krakkó lesz.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..