home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Kasza az alkotmányról
din
2006.10.25.
LXI. évf. 43. szám
Kasza az alkotmányról

TEMERIN
Telt ház előtt tartotta meg a múlt pénteken lakossági fórumát a Vajdasági Magyar Szövetség Temerinben, az I. helyi közösség épületében. Az est vendége Kasza József, a VMSZ elnöke volt, aki az október 28-án és 29-én népszavazásra bocsátott szerb alkotmánytervezet szövegéről tartott el...

TEMERIN

Telt ház előtt tartotta meg a múlt pénteken lakossági fórumát a Vajdasági Magyar Szövetség Temerinben, az I. helyi közösség épületében. Az est vendége Kasza József, a VMSZ elnöke volt, aki az október 28-án és 29-én népszavazásra bocsátott szerb alkotmánytervezet szövegéről tartott előadást Miavecz Bélával, a VMSZ elnökségi tagjával együtt.
Kasza rámutatott, hogy az új alkotmány immáron hat éve készül, lényegileg azonban a társadalom kizárásával és közvita nélkül. Megítélése szerint ennek következménye az, hogy a három legerősebb szerbiai párt (Szerb Radikális Párt, Szerb Demokrata Párt és a Demokrata Párt) kompromisszumát tartalmazza a dokumentum, amelynek apropója a kosovói helyzet, illetve válság nem adekvát kezelése. A VMSZ elnöke szerint az alkotmány preambuluma is erről tanúskodik, amely Kosovót Szerbia elidegeníthetetlen részeként definiálja. Kasza szerint lehet, hogy ez valakinek vagy valakiknek fontos, de nem mindenkit érdekel. Országon belül és főleg országon kívül sem, hiszen köszönő viszonyban sincs a realitásokkal. A VMSZ elnöke sérelmezte, hogy az alkotmány első cikkelye gyakorlatilag nemzetállamként definiálja az országot, amikor úgy fogalmaz, hogy Szerbia a szerb nép állama és azoké a polgároké, akik még itt élnek. Kasza szerint ez elfogadhatatlan, mivel az itt élő magyarság őshonos - immáron ezer esztendeje él - ezen a vidéken, ez a szülőföldje. ,,Egyenjogúságot akarunk azon a területen, azokkal a népekkel, ahol és akikkel itt élünk!' - jelentette ki a VMSZ elnöke.
Megítélése szerint elfogadhatatlan az a kitétel is, hogy: Szerbiában a hivatalos nyelv a szerb nyelv és a cirill írásmód. Véleménye szerint alkotmányos garanciának kellene lennie arra, hogy azokon a területeken, ahol a kisebbségek élnek, biztosítva legyen a kisebbségi nyelvek egyenjogú használata. Ugyancsak sérelmezte, hogy míg az 1974-es kommunista alkotmányban Kosovo és Vajdaság azonos elbírálásban részesült, azonos autonóm jogokkal, addig most a nemzetközi tárgyalások során Kosovónak sokkal nagyobb jogokat és egészen más elbírálást ígér az aktuális politika, amikor kimondja, hogy többet az autonómiánál, kevesebbet az állami jogoknál. Vajdaság tekintetében viszont az autonómiának azt a szintjét sem biztosítja, ami a miloševići puccs előtt biztosítva volt - vélekedett a VMSZ elnöke.
Mielőtt az alkotmánytervezet pozitívumait emelte volna ki, Kasza élesen bírálta a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnökének, Nenad Čanaknak azt a kijelentését, hogy a magyaroknak nem szabad területi autonómiát kapniuk, mert az a horvátországi szerbek esetében sem vezetett jóra. A VMSZ elnöke szerint elfogadhatatlan e két dolog párhuzamba állítása. Kasza hevesen kikelt a Demokrata Párt rangos képviselője, Dragan Šutanovac kijelentése ellen is, ami a minapi sajtóban jelent meg, hogy a Szerbiában élő kisebbségek védik a diktatúra alkotmányát. Kasza szerint a Demokrata Párt előre megbélyegzi az itt őshonos, nem szerb népeket, s már elindította a bűnbakkeresést az esetleges kudarc esetén. ,,A nemzeti érzés sovinizmusba hajló túlburjánzása a mai szerb politikai palettán nemcsak a radikálisokat jellemzi, sajnos' - mondta a VMSZ elnöke.
Ami az alkotmány pozitívuma: a kisebbségi jogok terén kétségtelen előrelépés történt. A VMSZ követeléseinek java része különböző megfogalmazásokban és cikkelyekben megtalálható az alkotmánytervezetben. Számos helyen azonban ott van a kísérő mondat, miszerint ezeknek a jogoknak az érvényesítését egy, a jövőben meghozandó törvény fogja behatárolni. Szerepel benne a kulturális vagy perszonális autonómiára való jog is, ami négy területet ölel fel: a nyelvhasználatot, az anyanyelvű oktatást, a kulturális hagyaték őrzését és továbbfejlesztését, illetve az anyanyelvű tájékoztatást. Rendkívül fontos, hogy az új alkotmánytervezet szerint az egyszer már megszerzett jog nem csorbítható. (Kasza azonban hozzátette, hogy ebben az országban - az eddigi gyakorlat szerint - az írott szó még nem elég biztosíték.) Végre a vagyon kérdését is rendezi az új szöveg. Megszünteti a társadalmi tulajdont. A tartomány és az önkormányzatok visszakapják a diktatúra idején tőlük elvett vagyonukat. A VMSZ elnöke szerint az új alkotmány értelmében Vajdaság az omnibusztörvényen felül bővített hatáskörrel rendelkezhet. Viszont nem kapta/kapja meg a jogot a saját törvényhozási, igazságszolgáltatási és végrehajtó hatalomra.
Ami a referendumon való részvételt, illetve a szavazáson való magatartást illeti, Kasza a következőket mondta: ,,Ha érzelmileg közelítem meg a kérdést, akkor azt mondom, hogy nem. Ha az észérveket veszem figyelembe, a racionalitást, akkor azt mondom, hogy igen. Ez a két ellentétes vélemény ütközik bennem is és valamennyiünkben. Hogy melyik fog túlsúlyba kerülni, ez az Önök véleményétől függ. A VMSZ ezeket a lakossági fórumokat azzal a céllal szervezi, hogy ismertesse a polgárokkal az alkotmánytervezet szövegét, mivel az állam még arra sem volt képes, hogy magyarra lefordítsa. Ezt is mi tettük meg, a tartományi kisebbségi titkárság közreműködésével, s a jövő heti magyar sajtóban közzé is tesszük, addig is járjuk a terepet, s élő szóval mondjuk el az embereknek a tényeket. Bármi legyen is majd a délvidéki magyarság többségének a véleménye, én azt felvállalom, s a VMSZ következetesen fogja képviselni' - zárta előadását Kasza József.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..