home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Kasza a szerb demokratákról és az alkotmányról
din
2006.10.04.
LXI. évf. 40. szám

Élesen bírálta Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Magyar Szó napilap egyik cikkét. A pártelnök múlt heti sajtótájékoztatóján rámutatott arra, hogy a VMSZ politikai ellenfelei a Magyar Szót pártja szócsövének tartják, jóllehet abban többször olyan írások látnak napvilágot, amelyek né...

Élesen bírálta Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Magyar Szó napilap egyik cikkét. A pártelnök múlt heti sajtótájékoztatóján rámutatott arra, hogy a VMSZ politikai ellenfelei a Magyar Szót pártja szócsövének tartják, jóllehet abban többször olyan írások látnak napvilágot, amelyek nélkülözik a tárgyilagos tájékoztatás alapelveit. A lap egyik hétvégi számában megjelent cikkre reagálva Kasza elmondta, hogy pártja kész minden demokratikus szemléletű szerbiai párttal az együttműködésre, de ez korántsem jelent paktumot, sem közös választási fellépést. Az elnök rávilágított: a VMSZ-nek a Demokrata Párttal már van együttműködési egyezménye, s hasonló tartalmú szerződéseket kíván kötni a Szerbiai Demokrata Párttal, a Liberális Demokrata Párttal, illetve mindazon politikai erőkkel is, amelyek európai orientáltságúak és tiszteletben tartják az emberi és kisebbségi jogokat. Mint mondta, erre azért van szükség, mert a politikai életben egyetlen párt sem játszhat saját magával -- saját magának, különösen akkor nem, ha kisebbségi pártról van szó. Ez esetben ugyanis nélkülözhetetlenek a politikai partnerek, ha eredményeket akar elérni a kisebbségi politizálásban.
Kasza elmondta, hogy pártja önállóan indul a következő választáson, és csak annak eredménye ismeretében képzelhető el bármilyen együttműködés. A VMSZ elnöke szerint Szerbiának olyan hatalomra van szüksége, amely a társadalmat kihúzza abból a kátyúból, amelybe a miloševiæi rendszer taszította. Megítélése szerint ehhez a demokratikus erők összefogása kell, és csak így állítható meg a radikális nacionalizmus előretörése.
A VMSZ és a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) között az elmúlt időszakban számos súlyos nézeteltérés volt, mivel a DSS nem volt hajlandó behatóbban foglalkozni a kisebbségi problémákkal. A VMSZ elnöke úgy véli, ez irányban lényeges változások történtek a vezető kormánypártban. Kasza szerint nem vonható párhuzam a DSS és a Szerb Radikális Párt között, mivel míg a radikálisok elnöke Hágában vár ítéletére, addig a DSS egyetlen tagját sem vádolják háborús bűnökkel.
Kasza bejelentette azt is, hogy pártját rövidesen felveszik az Európai Néppártba, melynek tagja Koštunica pártja is.
Szerbia új alkotmányával kapcsolatban a VMSZ elnöke elmondta, hogy a Koštunicával és a Lonèarral folytatott minapi táragyalásokon közölték vele, hogy az alkotmány szövegének kidolgozása zárószakaszába érkezett. Kasza ígéretet kapott, hogy helyet kap benne a VMSZ javaslatainak, illetve követeléseinek többsége, így a kisebbségek szavatolt parlamenti képviselete, az egyenrangú nyelvhasználat, egy-egy terület nemzeti összetétele megváltoztatásának a tilalma. Viszont az alkotmányba nem került bele a VMSZ területi autonómiára vonatkozó követelése.
Ami Vajdaság autonómiáját illeti, a kormányfő úgy tájékoztatta a VMSZ elnökét, hogy az új alkotmány értelmében Vajdaság AT önállóan rendelkezhet majd vagyonával, valamint saját eszközforrásokat valósíthat meg. Igazságszolgáltatási jogköre nem lesz a tartománynak, mivel ezt az elképzelést egyeztetni kell többek között az EU-val is, melynek az az álláspontja, hogy annak teljesen függetlennek kell lennie.
Kasza arról is beszélt, hogy amennyiben a fentiek mégsem kapnak helyet az alkotmányban, úgy pártja a róla szóló népszavazás bojkottjára szólítja majd fel választópolgárait.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..