home 2024. május 10., Ármin napja
Online előfizetés
Kasza József maradt a VMSZ elnöke
2005.03.09.
LX. évf. 10. szám
Kasza József maradt a VMSZ elnöke

Kasza József elnöki beszámolóját tartja (Szabó Attila felvétele)A Vajdasági Magyar Szövetség a hét végén tartotta meg Nagybecskereken X. kongresszusát, és azon 216 képviselő nagy fölénnyel a párt eddigi elnökét, Kasza Józsefet választotta meg ismét e tisztségre. A vajdasági szerb sajtóban a...

Kasza József elnöki beszámolóját tartja (Szabó Attila felvétele)

A Vajdasági Magyar Szövetség a hét végén tartotta meg Nagybecskereken X. kongresszusát, és azon 216 képviselő nagy fölénnyel a párt eddigi elnökét, Kasza Józsefet választotta meg ismét e tisztségre. A vajdasági szerb sajtóban a kongresszus előtt különféle találgatások láttak napvilágot arról, hogy a párt élére lapunk főszerkesztője, Dudás Károly kerül. A híresztelések minden alapot nélkülöztek, de a tisztújítás utáni sajtótájékoztatón a Szövetség elnöke bejelentette, hogy ez lesz az utolsó megbízatása a szervezet élén.
A X. közgyűlés az elnökön kívül megválasztotta a 44 tagú Tanácsot, illetve a párt egyéb testületeit: az új felügyelőbizottságot és a fegyelmi bizottságot. A kongresszus elfogadta a párt alapszabályzatát és a módosított fegyelmi szabályzatot. A kongresszuson kimondták a KDEM és a VMPM beolvadását a VMSZ-be.
A VMSZ legszűkebb vezetőségébe visszatért Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Pásztor István, a tartományi kormány minisztere is. Ők a legutóbbi újvidéki közgyűlésen maradtak ki a párt vezetőségéből.
A sajtónak kiosztott elnöki beszámoló szerint a VMSZ elnöke elemezte a tavaly ősszel megtartott választásokat, és megállapította, hogy a VMSZ Magyarkanizsán, Adán, Csókán és Óbecsén elvesztette a választást, ezért kénytelen volt feloszlatni az ott működő helyi szervezeteket, ennek következtében azonban űr keletkezett a központi vezetőségben. Kasza foglalkozott a kettős állampolgárságról szóló magyarországi népszavazással és arról a feszültségről, amit ez okozott a magyarországi és a határon túli szervezetek között. A pártelnök szerint a két politikai szervezetnek a Szövetségbe való beintegrálódásával a vajdasági magyar politikai színtér áttekinthetőbb lett. A VMSZ elnöke élesen bírálta a Demokrata Pártot és annak a VMSZ-szel szemben folytatott politikáját, elsősorban az önkormányzatok terén.
A kongresszus utáni sajtótájékoztatón a Szövetség elnöke úgy értékelte: ,,a VMSZ ismét tanúbizonyságot tett arról, hogy összetartó és az összetartást szorgalmazó politikai szervezet, mely a vajdasági magyarság érdekeinek maradéktalan szolgálatát tűzte ki célul”, majd hozzátette, hogy ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kívánnak együttműködni más politikai szervezetekkel vagy más népek politikai képviseletével.
Kasza úgy vélekedett: ,,Amikor majd ez az ország belátja, hogy nem védheti a háborús bűnösöket, amikor szembenéz majd saját történelmével, akkor felerősödnek a demokratikus politikai erők, amelyekkel ezt a haladást elérhetjü.”
Az elnök ezután átadta a szót Dudás Károlynak, akit a VMSZ alelnöki tisztségére javasolt. Dudás kiemelte, hogy a mostani közgyűlés nem a széthúzás, hanem az összefogás és az építkezés kongresszusa volt. Szerinte a KDEM és a VMPM integrálódásával eljött annak az ideje, hogy a többi vajdasági magyar szervezet is felsorakozzon a VMSZ mögé, mert csak így, együtt és közös erővel lehet hatékonyan képviselni a súlyos helyzetben levő magyar közösség érdekeit. Szólt a kettős állampolgársággal kapcsolatos népszavazásról is, s annak a véleményének adott hangot, hogy a délvidéki magyarságot mélyen megrázta a referendum sikertelensége, s kijelentette, hogy ezen a téren mind Szerbia, mind Horvátország, mind Bosznia sokkal rugalmasabban viselkedett saját nemzettársai iránt, mint a mi anyaországunk. Dudás Károly úgy véli, mindezek ellenére tovább kell tárgyalni az anyaországgal, s reményét fejezte ki, hogy a Szülőföld Alapba beépítik a VMSZ javaslatait.
A VMSZ másik alelnökjelöltje, Bunyik Zoltán a közgyűlés munkaelnökségének elnökeként a kongresszus munkájáról számolt be. Bunyik megítélése szerint a tartalmas vita, majd a konstruktív javaslatok elfogadása új szakaszt fog eredményezni a VMSZ munkájában.
AZ MTI kérdésére válaszolva Kasza megerősítette, hogy a pártnak ezentúl ügyvezető alelnöke is lesz, személyéről a tanács fog dönteni, akárcsak az alelnökökéről. Kasza bejelentette, hogy erre a tisztségre Kern Imrét javasolja majd.
-x-

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..