Kassai polgárok voltunk

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Kassai polgárok voltunk

Kilátás a toronybólSokan kissé bogarasnak tartottak bennünket, amikor elárultuk, hogy a Zenta--Kassa--Krasznahorka--Budapest--Balaton--Zenta útvonalat, több mint 1300 kilométert, a 600 köbös Honda Shadow motorunkon kívánjuk megtenni. Túl szeszélyes a nyár, és ti sem vagytok már fiatalok --...

Kilátás a toronyból

Sokan kissé bogarasnak tartottak bennünket, amikor elárultuk, hogy a Zenta--Kassa--Krasznahorka--Budapest--Balaton--Zenta útvonalat, több mint 1300 kilométert, a 600 köbös Honda Shadow motorunkon kívánjuk megtenni. Túl szeszélyes a nyár, és ti sem vagytok már fiatalok -- mondogatták többen, de minket nem tudtak eltántorítani. A tervezett időpontban nekivágtunk az izgalmas túrának. Az időjárás szinte végig kegyes volt hozzánk, kivéve azt a szlovák határ előtti szakaszt, amelyre egy kiadós esőzés után érkeztünk. A még nedves aszfalton ugyanis jól összecsapkodtak bennünket a szembejövő teherautók. Ja, és az esti vihar Kassán, miközben a barátainkat kerestük... Akiknek a lakása a városközpontban, a történelmi belváros egyik legszebb helyén, a dómnál található, éppen ezért nehéz megközelíteni, mert sok a lezárt és az egyirányú utca. De másnap délelőtt, amikor lementünk, azonnal az orsó alakú főtér zsibongásába csöppentünk. A hosszan elnyúló Fő utcát egykor városfalak és bástyák vették körül, amelyeknek a maradványai helyenként még ma is fellelhetőek. A műemlékek zöme itt található.

A kassai dóm - Barát István fotói

A fő látnivalók közül első helyen természetesen a kassai dómot, vagyis a Szent Erzsébet püspöki székesegyházat kell említeni. A gótikus építészet remekének a helyén már a 13. században templom állt, amely 1378-ban leégett. Ezt követően kezdődött el a dóm építése, de csak 1521-ben fejeződött be teljesen. A háromhajós csarnoktemplom 1556-ban tűzvész áldozata lett, csak négy oltára maradt meg. Mai alakját a 19. századi felújítása után nyerte el, átépítésének tervei Steindl Imrének, a pesti parlament tervezőjének nevéhez fűződnek. Főoltárának festményei 1474 és 1477 között készültek. Altemplomában helyezték el 1906-ban a Rodostóból hazahozott II. Rákóczi Ferenc hamvait. A Nagyságos Fejedelemnél külön belépődíjjal (egy euró személyenként) és idegenvezető kalauzolásával tehetjük tiszteletünket. Ugyancsak fizetnie kell annak (1,20 eurót), aki fel szeretne kapaszkodni a kilátótorony 160 lépcsőjén. A közelben van a Szent Mihály-kápolna, az Orbán-torony -- ma panoptikum működik benne --, a zenélő szökőkút a harangjátékkal, a színház, de a többi nevezetességért (templomok, nemesi paloták, Lőcsei-ház, Rodostói-ház stb.) sem kell sokat gyalogolnunk. Megkerestük Kassa szülöttjének, Márai Sándornak a szobrát, írónk gyermekkorának színhelyén (a Mészáros utcában) létesült emlékszobát zárva találtuk (hetente csak két nap nyitják ki), valamint bekukkantottunk a Márai Stúdióba és irodalmi kávéházba. Az író szülőházát, amely az egykori Szegfű utcában állt, a 70-es években bontották le.
Hogy mi fért még bele a kassai programunkba? Kellemes beszélgetés a régen látott barátainkkal, ücsörgés a kellemes kerthelyiségekben, hideg sörök kóstolgatása és egy feledhető Andy Warhol-kiállítás, amely csak a borsos belépődíj (5 euró) miatt marad számunkra emlékezetes.

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Kassai polgárok voltunk
Körkép
  • BÚCSÚ Ottó
  • 2012.10.10.
  • LXVII. évfolyam 41. szám
Kassai polgárok voltunk
Jó Pajtás
  • SZŐKE Rebeka, 3. b osztály
  • 2012.07.26.
  • LXVII. évfolyam 30. szám
Facebook

Támogatóink