home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Kárpótolják az indiánokat
(T.L.)
2014.10.01.
LXIX. évf. 40. szám
Kárpótolják az indiánokat

Rekordösszegű kártérítés a navahó indiánoknak — Közép-európai digitális gazdasági fórum — Felvidéken bíznak a jó választási eredményben

Rekordösszegű kártérítés a navahó indiánoknak

Hatalmas összegű, mintegy 554 millió dollárt kitevő jóvátételt fizet az amerikai kormány Észak-Amerika legnagyobb indián törzsének, a navahóknak, azzal az indoklással, hogy évtizedeken keresztül rosszul bánt a törzs anyagi eszközeivel és természeti forrásaival. Az ötvenéves pereskedést lezáró megállapodást az Arizona állambeli Window Rockban írták alá, vagyis az indiánrezervátum fővárosában. A jogi egyezség keretében kifizetendő kártérítés a legnagyobb összeg, melyet valaha kifizettek egy törzsnek. A navahók cserébe elállnak a további kárigénytől. Ben Shelley navahó elnök a „törzsi szuverenitás diadalának” nevezte a megállapodást. Egyúttal bejelentette, hogy törzsi gyűlésen határoznak róla, mire fordítsák majd a kártérítést. A navahóknak mintegy 300 000 tagjuk van, és Arizona, Új-Mexikó, valamint Utah államban mintegy 70 000 négyzetkilométernyi terület tartozik hozzájuk.

Közép-európai digitális gazdasági fórum

Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia, azaz a négy visegrádi ország részvételével a Google New York-i székházában közép-európai digitális gazdasági fórumot tartottak. Áder János magyar államfőn kívül a találkozón részt vett Andrej Kiska szlovák államfő, Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter, valamint Ilona Antoniszyn-Klik lengyel gazdaságiminiszter-helyettes. A rendezvény célja az volt, hogy növeljék a V4-országok ismertségét az amerikai piacon. A magyar elnök azzal kapcsolatban, hogy a V4-országok — köztük Magyarország — miért vonzóak a befektetők, különösen a tudásalapú gazdaság befektetői számára, egyebek között kitért arra, hogy Magyarországon — mely tizenöt Nobel-díjast és két Ábel-díjast adott a világnak — jelenleg mintegy 30 000 kutató dolgozik, az informatikai szektor pedig 150 000 embert foglalkoztat. Emellett Áder János kiemelte, hogy a négy visegrádi ország külön-külön kicsi, de együttesen 65 milliós piacot képvisel, mellyel az Egyesült Államoknak érdemes kapcsolatokat kiépítenie.

Felvidéken bíznak a jó választási eredményben

A Magyar Közösség Pártja Pozsonyban ismertette a választásokkal kapcsolatos céljait. A párt Országos Tanácsának ülése után Berényi József pártelnök a négy évvel ezelőtti helyhatósági választáson elért eredményről és annak megismétléséről beszélt. „Hozni akarjuk a négy évvel ezelőtti eredményt” — jelentette ki Berényi József, hozzátéve, hogy az MKP polgármesterjelöltje 27 településen ellenjelölt nélkül indul, tehát azokat a pozíciókat már magukénak tudhatják. A november 15-én sorra kerülő voksoláson az MKP-nek összesen 445 településen lesz jelöltje, csaknem háromnegyede polgármesterjelölt, s ezek a számok szinte megegyeznek a négy évvel ezelőttiekkel. Az MKP 205 településen indít önálló jelöltet a polgármesteri székért, 34 helyen koalícióban indul, 27 településen más párt jelöltjét, 70 esetben pedig független indulót támogat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..