home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kárpát-medencei körkép
Talpai Lóránt
2012.02.08.
LXVII. évf. 6. szám

Magyarországi középiskolások határon túli magyar iskolákbanMagyarországi középiskoláknak írt ki pályázatot a Rákóczi Szövetség, hogy március 15. alkalmából ellátogathassanak a Kárpát-medencei határon túli települések magyar középiskoláihoz középiskolás csoportok. A szövetség 1994 óta hirdeti meg már...

Magyarországi középiskolások határon túli magyar iskolákban

Magyarországi középiskoláknak írt ki pályázatot a Rákóczi Szövetség, hogy március 15. alkalmából ellátogathassanak a Kárpát-medencei határon túli települések magyar középiskoláihoz középiskolás csoportok. A szövetség 1994 óta hirdeti meg március 15-i diákutaztatási programját magyarországi középiskolások számára, hogy a Kárpát-medence valamely határon túli településére utazzanak, és ottani magyar társaikkal közösen ünnepeljenek. A program fő célja, hogy minél több közvetlen kapcsolat alakuljon ki a magyarországi és a határon túli magyar diákok, tanárok, illetve iskolák között. A programot az idén is pályázati formában hirdette meg a Rákóczi Szövetség, s bármely magyarországi középiskola jelentkezhet. Iskolánként egy-egy autóbusznyi diák utazhat a pályázat keretében, ehhez a Rákóczi Szövetség 200 ezer forint utazási támogatást ajánl fel a sikeres pályázóknak, illetve igény szerint segít a fogadó iskola közvetítésében.

Lemondott a csángómagyarok szövetségének vezetősége

A szövetség vezetősége a többi között azért mondott le, mert ettől az évtől kezdve nem kapnak támogatást a Bethlen Gábor Alaptól. A Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) a támogatási szerződése a Bethlen Gábor Alapítvánnyal 2012. január 1-jével lejárt, a KIM Nemzetpolitikai Államtitkársághoz küldött támogatási kérelmünkre választ nem kaptunk. Az 2012. évi működésünk ellehetetlenült, mert -- mint Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár asszony is tájékoztatott -- két magyarországi alapítvány Romániában egy újabb alapítványt szeretne létrehozni, a moldvai magyar oktatás ügyére szánt állami támogatást pedig az MCSMSZ helyett ez az új szervezet kapja a továbbiakban -- olvasható a szervezet honlapján.
A vezetőség lemondását tehát főként az budapesti kezdeményezés idézte elő, mely arról szól, hogy az MCSMSZ elnöke Budapesten írjon alá egy olyan dokumentumot, amely révén két magyarországi alapítvánnyal szövetkezve legyenek társalapítói az új alapítványnak.
A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) a következő két pontban összegezte a véleményét lemondása előtt:
1. Ha igent mondunk, akkor az MCSMSZ oktatási programját és szellemi, valamint anyagi tőkéjét át kell adni egy olyan szervezetnek, amelyben többségben vannak azok a magyarországi személyek, akik nem ismerik Csángóföldet, a moldvai helyzetet. Továbbá ebben az esetben az volna az etikus, ha azoknak a támogatóknak a beleegyezését is megszereznénk, akik ezeknek az ingó és ingatlan vagyontárgyaknak a létrejöttéhez hozzájárultak (a vagyonnak mindössze 1-2%-a magyar kormánytámogatás, a maradék érték magántámogatóktól származik, több ezer kisebb vagy nagyobb támogatóról van szó).
2. Ha nemet mondunk, akkor az MCSMSZ nem kapja meg sem a magyar kormánytól, sem az AMMOA-tól a támogatást -- így ellehetetlenül a moldvai magyar oktatás és az MCSMSZ működése.
Ezért a vezetőség úgy döntött, hogy mind a tisztségétől, mind a munkaviszonyától megválik.

Verespatakért akciózott a Greenpeace

A verespataki aranybánya szomorú története sokak számára ismert, hiszen ,,ragyogó'' példa arra, hogy a globális karvalytőke, illetve kapzsiság hogyan teszi tönkre egyik napról a másikra a természetet, a környezetet. A káros beruházás ellenzői most romániai miniszteri irodákban láncolták le magukat a Greenpeace szervezésében. A Greenpeace-aktivisták behatoltak a romániai környezetvédelmi miniszter irodájába, s székekhez láncolták magukat, ezzel tiltakozva a tervezett verespataki aranybánya-beruházás ellen. Hét országból mintegy húsz aktivista vett részt az akcióban, akik a minisztérium egyik ablakába kifüggesztettek egy feliratot is, amin ez volt olvasható: Verespatak, cián nélkül. A tiltakozók éppen akkor hatoltak be Borbély László miniszter irodájába, amikor ott egy megbeszélés folyt. A tárcavezető teával és kávéval kínálta meg őket, az aktivisták ezt elutasították, majd beszélgettek a tárcavezetővel. Simon Gergely, a Greenpeace közép- és kelet-európai vegyianyag-szakértője elmondta: a bukaresti akció része a zöld szervezet által több országban indított kampánynak, amelynek célja a verespataki beruházás megakadályozása. Terveik szerint Románián és Magyarországon kívül Lengyelországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Bulgáriában és Ausztriában is tiltakozást szerveznek a román nagykövetségek előtt abból az alkalomból, hogy tizenkét évvel ezelőtt történt a nagybányai tiszai ciánszennyezés. Simon szerint nem szabad engedni a verespataki beruházás megnyitását, hiszen még akkor is, ha valamilyen mértékben környezetbarát lenne, nem menti meg a pusztulástól Verespatakot és Szarvaspatakot, akárcsak a négy környező hegyet, a temetőket és a templomokat, valamint a természeti tájat.

Slota pártja határon túli magyarokat börtönözne be

Egy újabb tébolyodott ötlettel ismerkedhetünk meg a Felvidéken, a Jan Slota vezette párt interpretálásában. A párt ugyanis börtönbe küldené azokat a felvidéki személyeket, akik részt vettek a kormánypárti tüntetésen Budapesten. ,,Szomorú, hogy Dunaszerdahelyről autóbuszok indultak Orbán támogatására. Ha az SNS-é lenne a belügyminisztérium, ezeket az embereket 48 órára őrizetbe vennénk, és megvizsgálnánk, hogy nem követték-e el a hazaárulás bűntettét'' -- jelentette ki Andrej Danko, az SNS alelnöke. Danko felháborodásának adott hangot amiatt is, hogy a támogatók ,,Köszönjük, Viktor! Felvidék üdvözöl! Köszönjük az állampolgárságot'' -- feliratú transzparensekkel indultak a budapesti demonstrációra. Az SNS alelnöke szerint ma már senki nem kételkedik abban, hogy Orbán Viktor egy kelet-európai diktátor, aki megvezeti saját embereit, és tönkreteszi az országot. ,,Ami Magyarországon történik, az példátlan'' -- tette hozzá. Az SNS azért is fel van háborodva, mert Mikuláš Dzurinda nem foglalkozik az üggyel. ,,Csak a Gorilla-üggyel foglalkozik, és remeg, mert lassan véget ér a politikai karrierje'' -- mondta a nacionalisták alelnöke. Iveta Radičovával is elégedetlen az SNS, Danko szerint a kormányfő képtelen világosan elmagyarázni Brüsszelben, hogy Orbán mit művel a térségben.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..