Kárpát-medencei Honismereti Verseny huszonharmadszor

Kárpát-medencei Honismereti Verseny huszonharmadszor

Az idei Mátyás király emlékévre való tekintettel Hunyadi Mátyás volt a témája a Kárpát-medencei Honismereti Versenynek. Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében megvalósuló megmérettetésen a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában 5 országból mintegy 150 diák 26 csapatot alkotva mérte össze tudását.

— Huszonhárom évvel ezelőtt azzal a céllal indítottuk el a versenyt, hogy diákjaink alaposabban megismerjék múltunkat, történelmünket és kultúránkat, ezzel erősítve magyar nemzeti identitásukat. A kisebbségi sorsban élő nemzetek megmaradása attól függ, hogy meg tudják-e őrizni önazonosságukat, melyet továbbadni a családnak és a pedagógusnak közös szerepe — mondta a rendezvény megnyitóján De Negri Ibolya. Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke köszöntőjében Szent-Györgyi Albert gondolatait is idézte: „A történelem az a tantárgy, amelynek a legnagyobb hatása volt értékrendszerünk kialakulására, hiszen milyen más alapra lehet a jövőt építeni, mint a múltra?”


A szerző felvételei

— A vetélkedő nemzetközi jellegű, az idén a vajdasági csapatokon kívül Szlovákiából, Romániából, Horvátországból és Magyarországról is érkeztek magyar ajkú diákok. Az általános iskolások négytagú, a középiskolás diákok pedig háromfős csapatokban mérték össze tudásukat. A verseny előtt több feladatot is meg kellett oldaniuk, így nagy előkészületet igényelt már az első lépés is, mely esszéírás volt. A művet a verseny előtt kellett beküldeni, hogy a zsűri értékelje, a helyszínen pedig a vetélkedőn túl prezentációkat és kiselőadásokat kellett bemutatni. A történelmi és az irodalmi ismereteken kívül a diákok beszédkészségét és a kreativitását is fejleszti a rendezvény, ezért komplex tehetséggondozásról beszélhetünk — nyilatkozta lapunknak De Negri Ibolya.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is köszöntötte a résztvevőket, akiket az emlékév kapcsán arra buzdított, hogy legyenek büszkék Mátyás királyra és múltunk örökségére.

A rendezvény idei fővédnöke dr. Kaposi József, a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi docense, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója, a Magyar Történelmi Társulat elnökségi tagja volt. A megnyitón megköszönte a szervezőknek, hogy ezzel a versennyel is hozzájárultak a legendás uralkodó halhatatlanságához.

A szervezők arra törekedtek, hogy a megmérettetésnek ne csak a témája, de a hangulata is a reneszánsz kort idézze. A szünetben fellépett a csantavéri Hunyadi János Udvari Zenekar, emellett a zentai Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület középkori táncokat tanított, valamint a budapesti Magyarság Háza Hunyadi Mátyás életterei című kiállítása is megtekinthető volt.

Minden diák kapott emléklapot és alkalmi ajándékot, a díjazottak pedig értékes könyvjutalomban részesültek, illetve egy kirándulást is szerveznek számukra Mátyás király szülővárosába, Kolozsvárra. A verseny anyaországi támogatásoknak köszönhetően valósulhatott meg.

 

Az általános iskolások mezőnyében a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola és az óbecsei Zdravko Gložanski Általános Iskola csapatai osztoztak az első helyen. Második a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola csapata, harmadikak pedig a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum diákjai lettek.
A középiskolások első díját a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium csapata nyerte meg, másodikak a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákjai lettek, a harmadik helyen két csapat osztozott, a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola tanulói, valamint az eszéki székhelyű Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ diákjai.
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Kárpát-medencei Honismereti Verseny huszonharmadszor
Szabadkai Napló
Facebook

Támogatóink