home 2024. június 14., Vazul napja
Online előfizetés
Kárpát-medence antológia online térben
Csermák Zoltán
2021.05.11.
LXXVI. évf. 18. szám
Kárpát-medence antológia online térben

Május 14-én folytatódik a SzínpadOn sorozat

A Hagyományok Háza online sorozata, a SzínpadOn az idén hetven éves Magyar Állami Népi Együttes nagysikerű előadását, a Kárpát-medence antológiát tűzi műsorára május 14-én. Mihályi Gábor együttesvezető mutatja be az olvasóknak a produkciót.

„Az elmúlt évet – a trianoni békediktátum évfordulóján – a magyar Országgyűlés a Nemzeti összetartozás évének nyilvánította. Ennek jegyében készítettük el a Kárpát-medence antológiát. A darab alapvető koncepciója: minden politikai kataklizma ellenére, mi a magyarok a Kárpát-medencében összetartozunk. Örömmel látjuk, hogy az akkor meghúzott határok az utóbbi évtizedekben átjárhatóvá váltak, de ez nem jelenti azt, hogy ha egy magyar Kolozsvárra, vagy Kassára látogat, ne fájna a szíve.

Az előadás másik üzenete, hogy mi a magyarok a Kárpát-medencében együtt élő nemzetiségekkel is összetartozunk. Az ezeréves szentistváni Magyarország – a vérzivataros századok ellenére – egy kulturális egységet kovácsolt.

Ezt a kettős összetartozás gondolatát osztjuk meg a nézőkkel, magyar és nemzetiségek táncai és zenéi teszik sokszínűvé a bemutatót. A jószemű közönség számára egyértelművé válhat, hogy a több százéves együttélés hatott a másik szokásaira, kultúrájára. Ne feledjük, a híres erdélyi-felvidéki zenészeink jártak román, szlovák lakodalmakba, keresztelőkre is. Jó példa erre a Magyarpalatkai Banda, a zenekart a környék mintegy félszáz falujába hívták, s mindenütt megállta a helyét. Nemcsak a zene, a táncok is sokban hasonlítanak, a különbözőség sokszor a népi szokásokkal, az adott táncos vérmérsékletével, temperamentummal magyarázható.  Felvidéken a szlovák csárdás figurája is nagyban hasonlít a magyarra, s még sorolhatnám a példákat. 

A produkcióban nyomatékkal jelenhetne meg az erdélyi örökség, rendkívül színes, s hagyományőrző tánckultúrájával, hiszen a történelem viharai kegyesebben bántak e különálló országrésszel. Igen, Erdélyben és Partiumban a falusi közösségek is jobban megtartották a szokásaikat, mint akár az anyaország, vagy Felvidék közösségei.

Viszont, mint neve is jelzi, koncepciónkban a Kárpát-medence egésze szerepelt, így gondos válogatással, „pozitív diszkriminációval” tettük teljessé, szélesebb körűvé a produkciót.”

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/mane/program/karpat-medence-antologia-2/20210514-2000

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..