home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Karantén
Talpai Lóránt
2014.08.06.
LXIX. évf. 32. szám
Karantén

Ebolajárvány — nemzetközi figyelmeztetés — Félelem Európában és Ázsiában is — Argentína államcsődben — Egyesült Államok, avagy a behajtók paradicsoma — George W. Bush könyvet ír — Családban marad — Huszonnégy halott egy koncerten

Ebolajárvány — nemzetközi figyelmeztetés

Az Egészségügyi Világszervezet az ebolajárvány súlyos következményeire hívta fel a figyelmet. A szervezet szerint az eddig több mint hétszáz ember halálát okozó nyugat-afrikai ebolavírus gyorsabban terjed, mint ahogyan a megfékezésére irányuló munka halad. A nemzetközi segélyszervezetek ugyanis nem tudják tartani a lépést a járvánnyal. Egyre nagyobb a kockázata annak, hogy a vírus számos más országban is felüti a fejét. Ezért az ENSZ egészségügyi szervezete 100 millió dolláros akciótervet dolgozott ki a betegség terjedésének megfékezésére. A tervek szerint a világszervezet több száz egészségügyi dolgozót, köztük orvosokat, ápolókat, járványkutatókat és logisztikai szakértőket küldene az érintett országokba. Az ebolavírus okozta vérzéses láz már több mint hétszáz emberrel végzett Nyugat-Afrikában. 

Félelem Európában és Ázsiában is

A nemzetközi repülőtereken szükségintézkedéseket alkalmaznak az ebolajárvány miatt. Franciaországban például hőkamerákat állítottak fel azoknak a nagyobb légikikötőknek a területén, ahova az afrikai járatok érkeznek. Ezek a kamerák kimutatják a magas lázat, mely az ebola egyik legfőbb tünete. Mint ismeretes, továbbra sincs gyógyszer a vírus ellen. A betegek 90%-a meghal. Az eddigiekben különösen sok orvos és nővér fertőződött meg. Az érintett afrikai országokban egyébként olyan rossz az egészségügyi hálózat, hogy a járványt csakis jelentős külföldi segítséggel lehet megfékezni, és megakadályozni, hogy Afrika után Ázsiában és Európában is áldozatokat szedjen.

Argentína államcsődben

Argentína technikai értelemben újra fizetésképtelennek minősült, ezért államcsőd következett be. Az ország már többször is volt ilyen helyzetben, legutóbb 2001-ben. A latin-amerikai állam egyébként évtizedek óta a maga előtt görgetett hatalmas adósságát nyögi, és ennek kellemetlen következményei lettek. A Standard & Poor's ugyanis a szelektív nem törlesztő kategóriába sorolta vissza. Az amerikai hitelminősítő már a nyár elején közölte, hogy egy 539 millió dolláros kamatfizetési kötelezettség elmulasztása miatt negatív kihatású felülvizsgálat alá vette a dél-amerikai ország besorolásait. A cég azonban egy ideig még várt a csődosztályzat megállapításával, mert látott esélyt az argentin kormány és az érintett amerikai kötvénybefektetők közötti megegyezésre. A dél-amerikai ország viszont továbbra sem tud zöld ágra vergődni a befektetőkkel.

Egyesült Államok, avagy a behajtók paradicsoma

A washingtoni Urban Institute legújabb felmérése szerint az amerikai lakosok 35,1%-ának van olyan adóssága, amely miatt már feljelentették tartozásbehajtó cégeknél. Caroline Ratcliffe, az Urban Institute vezető munkatársa szerint nagyjából minden harmadik amerikainak van behajtás alatt álló tartozása. Az emberek főként a jelzáloguk törlesztését, az autóvásárláskor felvett hitelüket vagy a diákhitelük visszafizetését hanyagolják el, de akár a kifizetetlen edzőtermi tagdíj vagy a mobiltelefon-számla is kerülhet behajtó céghez. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve egyik tagintézményének idei külön tanulmánya szerint Amerikában 140 000 ember foglalkozik pénzbehajtással, és évente 50 milliárd dollárnyi késedelmes tartozás fizetett meg.

George W. Bush könyvet ír

Édesapjáról ír könyvet George W. Bush korábbi amerikai elnök. A személyes hangvételű életrajz, avagy az elnöki biográfia novemberben fog a könyvesboltokba kerülni, és a Crown kiadó gondozásában jelenik majd meg. A kiadó „történelmi és páratlan” biográfiának nevezte Bush készülő művét, mivel eddig még egyetlen elnök sem írt könyvet édesapjáról, aki ráadásul maga is államfő volt. A 2001 és 2009 között hatalmon lévő ifjabb Bush „nagy szolgának”, „nagy államférfinak” és „mesés apának” nevezte az immár kilencvenéves idősebb Busht, aki 1989-től 1993-ig volt a Fehér Ház ura. Az Egyesült Államok történetében a két Bush előtt csupán egyszer volt példa arra, hogy egy elnök fia is elnök lett: John Adams és John Quincy Adams. Köztük azonban nagyobb a „sorszámkülönbség”. Az apa a második elnök volt, fia pedig a hatodik.

Családban marad

Jacob Zumát, a Dél-afrikai Köztársaság elnökét hatalommal való visszaéléssel vádolják, mivel lányát, Thuthukile Zumát nevezte ki a kormány telekommunikációs és postaügyi minisztériumának tárcavezetőjévé. Az elnök lánya mindössze huszonöt éves, és ezzel ő lehet minden idők legfiatalabb dél-afrikai köztársasági tárcavezetője. Az elnök lánya a miniszteri poszttal évi 55 764 angol fontos jövedelemre jogosult. Jacob Zumát egyébként már a kinevezés előtt is korrupcióval, illetve a közvagyon elherdálásával vádolták. Az adófizetők pénzét ugyanis saját rezidenciájának csinosítgatására használta fel. A zulu hagyományt követő dél-afrikai elnök négy feleséggel és huszonegy gyermekkel büszkélkedhet. Az emberek azonban nem nézik jó szemmel Zuma tevékenységét, hiszen a Dél-afrikai Köztársaságban a fiatalok munkanélkülisége 36 százalékos.

Huszonnégy halott egy koncerten

Pánik tört ki egy guineai zenei rendezvényen. A zűrzavar következtében huszonnégyen, közöttük tizenhárom fiatal lány vesztette életét, és több tucatnyian megsérültek. A tolongás az Instinct Killers fellépésén tört ki a főváros, Conakry egyik külvárosában, Ratomában, a strandon. Nagy tömeg gyűlt össze, hogy a ramadán böjti időszakának lezárása után meghallgassák a rendkívül népszerű rapegyüttest, valamint az est többi fellépőjét. A guineai hatóságok egyelőre nem tudják, hogy miért tört ki a pánik. A kormány rettenetes tragédiának nevezte a történteket, és egyhetes gyászt hirdetett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..