home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Karácsonyi koncert ajándékba
Kónya-Kovács Otília
2007.12.26.
LXII. évf. 52. szám
Karácsonyi koncert ajándékba

Csodálatos karácsonyi koncerttel ajándékozta meg a nagybecskerekieket a közismert és közkedvelt Kaláka együttes. A Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című műsorral látogattak el a Délvidékre, a szórványba. Nagybecskereken először léptek közönség elé, de nem utoljára - ígérte Gryllus Dániel. H...

Csodálatos karácsonyi koncerttel ajándékozta meg a nagybecskerekieket a közismert és közkedvelt Kaláka együttes. A Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című műsorral látogattak el a Délvidékre, a szórványba. Nagybecskereken először léptek közönség elé, de nem utoljára - ígérte Gryllus Dániel. Hozzátette, a világnak szinte minden táján jártak már az együttes tagjai, mindenhol szépen fogadták őket, de karácsonyi koncertet más nyelvű környezetben el sem tudnának képzelni. A külhoni magyaroknak szívesen játszanak, mert a lelki határok túlszárnyalják az országhatárokat.
- Itt, ahol az anyanyelv szorongattatásban van, aggódnunk kell miatta, mert egyre kevesebb gyerek tud magyarul. Az itteni koncerteket nagyon fontosnak tartjuk, és felelősséget ró ránk. Itt érezzük, hogy pluszkötelességünk is van, és ez fontos számunkra - vallotta Gryllus Dániel. Minden adventi időszakban útra kelnek, és koncerteznek, hol itt, hol ott. Most az a szerencsés helyzet adódott, hogy Hajnal Jenő barátjuknak, a vajdasági művelődési jeles szervezőjének és a Magyar Nemzeti Tanácsnak a segítségével eljöhettek a betlehemes koncerttel hozzánk is.
Gryllus Dániel a délvidéki közönségről elmondta, csodálja az itteni embereket, fogékony társaságot lát bennük.
- Szeretem ezeket az embereket, és nem véletlen, hogy a világ minden táján találkozhatunk velük, mert tudnak érvényesülni. Itt dolgos népek élnek, meg tudják fogni a munka végét, mindenre vállalkoznak. Egészen furcsa, egymástól távol eső területeket ötvöznek. Például megjavítják az autót, közben pálinkát is főznek, angol nyelvet tanítanak, mezőgazdasági munkát végeznek. Én úgy tapasztaltam, univerzális emberek élnek ezen a vidéken. Tehetséges fajtája a magyarságnak.
A Kaláka együttes tagjai külön-külön, családi körben ünneplik a karácsonyt. Gryllus Dánieléknél az idén tizenheten lesznek. Ilyenkor elsősorban nem az eszem-iszommal foglalkoznak, inkább örülnek egymásnak, de természetesen az anyukája főztjét sem vetik meg.
A Kaláka frontembere elárulta azt is, hogy a Helikon kiadó és a Gryllus Kft. kiadásában most jelenik meg az Arany János-gyűjteményük. Ezen tizenegy új szerzemény is található, de a hetvenes évekből is válogattak Arany-balladákat.
Mi a siker titka? - kérdeztük.
- Magam sem tudom. Nyilván valami szerencsés célt választottunk. Olyan neveltetésből indultunk, ami valahogy idejuttatott bennünket, és van múltunk, amiből táplálkozhatunk. Mindig vannak naptárbejegyzések, amelyek húzzák az embert, hogy no, még egy évet, még egy évet... Most is annyian mondták, miért nem jövünk ide ismét, Nagybecskerekre, felnőtt-koncertet tartani, szerencsésebb időpontban hangversenyezni... Persze, most már azon leszek, hogy ez is összejöjjön - fejezte be a beszélgetést Gryllus Dániel, de még egy karácsonyi üzenetet is hozzátett: Dicsőség a mennyben az Istennek! A földön békesség és az emberekhez jóakarat!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..