home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Karácsonyi hangulatban a törökbecsei Ricsaj
Zséli Ágnes
2021.12.20.
LXXVI. évf. 50. szám
Karácsonyi hangulatban a törökbecsei Ricsaj

Újra népzenétől, gyermekzsivajtól volt hangos vasárnap a törökbecsei Községi Művelődési Ház a tizenhetedik alkalommal megtartott hagyományos Ricsaj Bánáti Népművészeti Találkozón, melyet ez alkalommal karácsonyi hangulatban szerveztek meg.

Kirakodóvásár, kézműves-foglalkozás, népzene, néptánc, karácsonyi népszokások — ez jellemezte az eseményt, melyet a Magyar Nemzeti Tanács, Törökbecse Önkormányzata, a helyi kultúrotthon, a Vajdasági Hagyományok Háza Hálózat támogatásának köszönhetően, egy év kihagyás után, az idén is a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület hívott életre. A szervezők nagyszüleink kézművesörökségéről sem feledkeztek meg, így a jelenlévők az egyesület berkeiben működő Bokréta kézimunkacsoport kiállításában is gyönyörködhettek. A kicsik Torjai Zita Katalin népijátszóház-vezető irányításával a gyöngyfűzés fortélyait sajátíthatták el.

— Az idén a fesztivál a népi hagyományok mellett a szeretet ünnepéről és hagyományairól is szólt. A közönségnek a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület mellett az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tagjai mutatták be. A talpalávalóról az óbecsei Fokos zenekar gondoskodott. Tavaly a járványhelyzet miatt a rendezvény elmaradt, az ünnepnapot azonban az idén a szervezők semmiképp sem szerették volna kihagyni, hiszen a fesztivál az örökség, a hagyományok továbbadásáról szól — emelte ki Ilia László, a szervezőbizottság elnöke. — Az idei Ricsaj az előzőektől eltérően szerényebb volt, de mindenképp arra törekedtünk, hogy megtartsuk a folytonosságot, mert az esemény a magyar közösséget erősíti.

A törökbecsei Ricsaj Bánáti Népművészeti Találkozón az idén mintegy százan léptek fel, akik a népi hagyományok mellett a kereszténység egyik legnagyobb ünnepét, Jézus születésének napját is üdvözítették.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..