home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Karácsonyi hangulatban
Tóth Tibor
2022.12.23.
LXXVII. évf. 51. szám
Karácsonyi hangulatban

Ludason második alkalommal tartották meg az Adventi Forgatag elnevezésű rendezvényt, melyen nemcsak a falu apraja és nagyja vett részt, hanem a környező településekről is nagyon sokan ellátogattak a vendégszerető településre.

A helyi közösség udvarában karácsonyi vásár nyílt, melyen a környékbeli kézművesek kínálták szebbnél szebb, a közelgő karácsonyt idéző portékáikat. A vásár keretében a házigazdák lángossal, teával, forralt borral és mézes pálinkával vendégelték meg az eseményre látogatókat, miközben a háttérben karácsonyi dallamok szóltak. A művelődési ház épületében adventi népi játszóház kezdődött, melynek keretében Békésapáti Zsófiával nemezelhettek, Zemkó Ilonával mézeskalácsot díszíthettek a gyerekek, Szalai Klaudia pedig mesét mondott a legkisebbeknek.


Az ünnepi műsort közös éneklés zárta

— A mézeskalács egyszerű recept alapján készült, melyet egy három lapból álló kifestőkönyvben találtam. A tésztájába 45 dekagramm liszt, egy sütőpor — én fél sütőport teszek bele —, 12 dekagramm cukor, 1 deciliter olvasztott méz, 5 dekagramm margarin, 1,5 deciliter tej és egy evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék kerül. A cukormáz készítésekor egy tojásfehérjéhez 20 dekagramm porcukrot és néhány csepp citromot teszek. Fontos, hogy a cukormáz ne legyen túl folyékony, sem túl kemény. Több formája lehet az édes finomságnak, karácsony közeledtével a szívek, a csengettyűk, a csillagok és a fenyők a legnépszerűbbek — mondta Zemkó Ilona.

A mézeskalács-készítés és a nemezelés után hagyományos karácsonyi műsor kezdődött, melynek bensőséges hangulata mindenkit magával ragadott. A műsor keretében az alsóludasi általános iskola diákjai, az óvodások, a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület népzenei műhelye, a Ludas Matyi Művelődési Egyesület Fűzérfonó asszonykórusa és Liliom leánykórusa, valamint Nagy Karina színművésznő lépett közönség elé, az est zárásaként pedig a résztvevők elénekelték a Fehér karácsony című dalt, melyet Varga Brigitta zenepedagógus kísért zongorán. Az ünnepség nem múlhatott el meglepetés nélkül, így Ludas Helyi Közösségének jóvoltából minden gyermek ajándékcsomagban részesült.


A gyerekek mézeskalácsot készítettek

Aladics Tibor, Ludas Helyi Közösségének tanácselnöke nem leplezett örömmel az arcán nyilatkozott a bensőséges ünnepi műsor után, hiszen a ludasiak ezen az estén is maradandót alkottak.

— Nehéz időket élünk, rettenetesen gyenge mezőgazdasági év áll mögöttünk. Az emberek gondterhelten várják a közelgő ünnepeket. Összehoztuk a falu lakosságát, együtt ünnepeltünk a gyerekekkel, a fiatalokkal és az idősekkel. A település népe együtt lélegzett, és mindannyian éreztük, itthon vagyunk. Legszebb ünnepünk a karácsony, ilyenkor mindenki más-más lelkülettel érzi át ezt az időszakot. Ma megmutattuk, hogy tudunk együtt ünnepelni — mondta Aladics Tibor, majd megköszönte a helyi civil szervezetek, a gyerekek, a tanítónők és mindazok segítségét, akik közreműködtek az esemény létrehozásában.

Az Adventi Forgatag ünnepi hangulatban beszélgetéssel, barátkozással folytatódott a késő esti órákig

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..