home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Karácsony előtti hangulat a lakásunkban
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2016.12.14.
LXXI. évf. 49. szám
Karácsony előtti hangulat a lakásunkban

Sokan már adventre karácsonyi lázban égünk, és nagyon várjuk, hogy a hagyományoknak megfelelően együtt díszíthessük fel az otthonunkat. Nem mindenki szeret azonban maga bajlódni a girlandokkal, koszorúkkal és dísztárgyakkal. Valószínűleg ennek az eredménye, hogy külföldön egyre több cég, illetve magánember veszi igénybe tervezők és lakberendezők szolgáltatásait karácsonykor.

Csak egy telefonhívás, és a szakember téli meseországot teremt az otthonunkba, mire hazaérünk a munkából. De vajon melyek a legnépszerűbb dekorációs irányzatok, és mitől lesznek összhangban dísztárgyaink az ünnepi időszakban?

Az ünnepi dekorációnak melegséggel kell megtöltenie a házat, és noha csak egy rövid időszakról van szó, ilyenkor is érdemes figyelmet szentelni az apróbb részleteknek.

Az élő fának az a hátránya, hogy könnyen kiszárad, és hullajtja a leveleit. A műfenyő szépsége ezzel szemben sohasem fakul meg, de ünnepi fenyőillat sem fogja belengeni a lakást. Ennek a gondnak az áthidalására gyakran kombinálják a kettőt: a műfa mellé igazi fenyőágakból készíthetünk például asztali díszt. Ezzel megkapjuk az illatot és a hosszan tartó, csodálatos karácsonyfa látványát is.

Alapszabály, hogy a kevesebb mindig több. Különösen népszerűek mostanában a meleg, puha textíliák, illetve a természet ihlette elemek. Egy-két csupasz faággal, gyertyával, a színvilághoz illő párnával vagy pléddel nem is lőhetünk mellé.

A hagyományos piros-zöld, illetve az arany árnyalatai, mint minden évben, az idén is közkedvelt színek lesznek. Ám sokan a lakás színvilágához választják a dekorációt. Az arany kifinomult eleganciát kölcsönöz a térnek. Nagyszerűen mutatnak mellette a természetes anyagok, például a fenyőágak. Általános szabály, hogy lehetőség szerint egységes színvilággal dolgozzunk, így ha a karácsonyfánk arany árnyalatokban pompázik, érdemes az ünnepi asztalra is ezt a színt becsempészni.

A divatban a vintage már régóta nagyon népszerű, néhány éve pedig már a karácsonyi lakberendezési trendekben is jelen van. A stílusra jellemző kiegészítőket megtalálhatjuk nagyszüleink polcain, és igazi kincsként lapulnak meg a régiségboltokban. A régi és az új együtt nagyszerű párost alkot, meghittséggel tölti meg a lakást. A színeket illetően visszafogottság figyelhető meg, így akár pasztellárnyalatokkal is kísérletezhetünk.

A dekorálásba mindig vonjuk be a családunkat, párunkat is. A gyerekek ezt nagyon élvezik, nagy örömmel rakosgatják a díszeket, és nagyon hálásak, hogy ebben ők is részt vehetnek.

Ám ne feledjük, a kevesebb néha több. Nem kell túlzásba esni, és túlcicomázni a lakást, hiszen azzal nem megteremtjük, hanem éppen ellenkezőleg, elveszítjük a karácsonyi hangulat varázsát.

Hogy a karácsonyi asztalunk mesébe illő legyen, díszítőelemként a fehér és a forró fém árnyalatait is választhatjuk. Vegyük elő a legjobb porcelánjainkat, a szép, fehér vagy aranyszínű gyertyáinkat, a fehér pamutszalvétákat és az ezüstös színű evőeszközöket. És semmiképpen se feledkezzünk meg a borról, mely akár forralt is lehet!

A fenyőillaton kívül különleges hatást keltenek otthonunkban a narancs- és a citromkarikák, valamint a fahéj és az ánizs illata. Ilyenkor már szívesen kezdünk sütni-főzni, a mézeskalács illata betölti a konyhát. Mindezeket dekorációs elemként is használhatjuk.

Helyezhetünk zöld fenyőfaágakat az ablakba és a csillárra, kiegészíthetjük borostyánnal, magyallevéllel vagy fagyönggyel is. Ha egyszerű, de szép asztali díszt szeretnénk, tegyünk egy tálba tobozokat és fenyőágakat, és a kompozíciót fahéjrudakkal, esetleg almával egészítsük ki.

Mindemellett gondoskodjunk hangulatos fényekről is. Az üzletekben is találhatunk szebbnél szebb égősorokat, de bizonyára otthon is akad néhány. Ezeket nemcsak a fára tehetjük, hanem az ablak és az ajtó köré is felakaszthatjuk. Nagyon kellemes hatást fogunk így elérni. Ezek az égősorok mindenképpen meleg fényt kell hogy árasszanak. A bejárati ajtónkat is dekorálhatjuk velük, így már a betérő vendégek is érzékelni fogják a benti hangulatot.

Ha van kandallónk, akkor — ha máskor nem is, de ilyenkor — feltétlenül használjuk. A tűz fénye, melege meghitté varázsolja az ünnepeket. Nagyon jó érzés a feldíszített fa mellett ezt a meleg tüzet érezve forralt borozni, szeretettel a szívünkben.

Meghitt készülődést kívánok!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..