home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Karácsony a lelkekben
-kzs-
2011.12.14.
LXVI. évf. 50. szám
Karácsony a lelkekben

Nagy Abonyi Ágnes és a Rozetta Kézműves Társaság tagjai - Barát Kinga fotóiA zentai Művelődési Ház kiállítási termében Őrizzük együtt a karácsony fényét! címmel megnyílt a Rozetta Kézműves Társaság hagyományos karácsonyi kiállítása. A rendezvény kezdetén a zentai Ispiláng gyermekcsopor...

Nagy Abonyi Ágnes és a Rozetta Kézműves Társaság tagjai - Barát Kinga fotói

A zentai Művelődési Ház kiállítási termében Őrizzük együtt a karácsony fényét! címmel megnyílt a Rozetta Kézműves Társaság hagyományos karácsonyi kiállítása. A rendezvény kezdetén a zentai Ispiláng gyermekcsoport tagjai Hajnal Anna és Fekete Attila művészeti vezetők irányításával hangulatos népi gyermekjátékokat mutattak be az összesereglett érdeklődők nagy örömére.

Az Ispiláng csoport fellépése

Az egybegyűlteket Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, a Rozetta Kézműves Társaság elnöke köszöntötte, az összeállítást Mezei Erzsébet képzőművész ajánlotta a látogatók figyelmébe.
-- Mivel a Rozetta Kézműves Társaság egyik jelentős tevékenysége a hagyományok átadása és népszerűsítése a gyermekek körében, több kézműves alkotóház és -tábor munkájában is részt vesznek. Népművészetünk megtartása, ápolása és továbbadása elsősorban a pedagógusaink munkája révén érhető el. A képzőművészet, a zene és az irodalom tanítása során számtalan alkalom kínálkozik arra, hogy népi kultúránk rétegeiben is kutassanak a gyerekek -- mondta Mezei Erzsébet, majd hozzátette: -- Ilyenkor, advent idején, a karácsony előtti emelkedett hangulatban lehet a gyerekeket leginkább arra ösztönözni, hogy keressék fel nagy- és dédszüleiket, idős rokonaikat, akik nagyon szívesen és örömmel mesélnek a régi karácsonyokról, a szokásokról, a saját készítésű karácsonyfadíszekről. Az idősek segítségével ők maguk is elkészíthetik a díszeket, és megajándékozhatják velük szeretteiket. Biztosak lehetünk benne, hogy a közös munka során átélt élmények benne lesznek gyermekeink lelkében, maradandóvá válnak, s a hagyományaink továbbvitelében nélkülözhetetlen szerepet kapnak.
A tárlatmegnyitó után a Társaság elnöke felolvasta a legtevékenyebb tagok névsorát. A többi közt az ő alkotásaikban gyönyörködhettek a látogatók.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..