home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Kapunyitás a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényen
2024.07.23.
LXXIX.. évf. 29. szám
Kapunyitás a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényen

A jobboldali értékrendhez ragaszkodó, a másként gondolkodókkal is őszinte párbeszédre nyitott, több generációs eseményként kezdődik meg július 23-án, az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

A rendezvénysorozatot idén Jobb pályán mottóval rendezik, amely egyrészt az alapítók keresztény-konzervatív, jobboldali ideológiai közösségére, másrészt a logisztikai feltételek fejlődésére utal – magyarázta az MTI-nek Sándor Krisztina, a rendezvénysorozat politikai programfelelőse.
Kiemelt témakör idén a választási év, amelyben Romániában még csak félidejénél tart: a szabadegyetem több rendezvénye is lehetőséget teremt arra, hogy a magyar pártok a júniusi voksolással kapcsolatos elemzést, értékelést a nyilvánosság előtt is elvégezzék.

A találkozón számos vajdasági közéleti személyiség tart előadást, illetve vesz részt panelbeszélgetéseken, lép fel különböző helyszíneken. Lássuk — a teljesség igénye nélkül –, kik érkeznek régiónkból. 


Fotók: Tusványos Facebook-oldal

Június 24-én, szerdán az Együttműködő nemzet a gyakorlatban című panelbeszélgetésen Juhász Bálint a Tartományi Képviselőház elnöke tart előadást a Mentorprogram eredményeiről, külhoni vállalkozók kárpát-medencei kapcsolatrendszeréről (Bethlen Gábor sátor, 15.15 óra).
Július 25-én a Nagyvárosok perspektívái magyar szemmel című beszélgetésben Hugyik Richárd, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja vesz részt (Jakabffy Elemér-sátor, 11 óra). A Politika női szemmel című téma megvitatására Kovács Elvira, a szerbiai képviselőház alelnöke is meghívást kapott (Schöpflin György-sátor, 13 óra). Ugyanezen a napon a Kriza János-csűrben a Juhász zenekar tart 16 órai kezdettel gyermek-, majd 20.30-tól népzenei koncertet.

A már hagyományos nemzetpolitikai kerekasztal sem marad el, melyen valamennyi Kárpát-medencei, magyar politikai szervezet képviselője jelen lesz, közöttük dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke is. A helyszín a Lőrincz Csaba-sátor július 26-án, 9.30-kor. A Bethlen Gábor-sátorban, a Kisebbségi jogvédelem a Kárpát-medencében téma kapcsán Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke is felszólal.

A programok négy hangsúlyos téma köré szerveződnek: politika, háború és béke, gazdaság, klímaváltozás. Kiemelkedik a július 27-ei előadás, melyen Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, a szabadegyetem alapítója az idei mottó kapcsán fejtik ki gondolataikat a sportpálya előtti nagyszínpadon.

Tusványos egyszerre szabadegyetem és fesztivál, ahol a politikai, közéleti rendezvényeken kívül színházi sátor, egyetemi sátor, ifjúsági színpad, sportterasz, valamint népzene- és néptánc programok gazdag választéka várja az érdeklődőket, a családok gyermekfoglalkozásokra, ismeretterjesztő és szórakoztató programokra számíthatnak, de a diáktábor és a politikai fórum összefonódása is egy sajátosan többgenerációs rendezvénnyé tette ezt az eseményt.
A hivatalos megnyitó július 24-én, szerda délben lesz Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója és Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatójának közreműködésével.

A koncertprogram viszont már július 23-án, a nulladik napon megkezdődik a Blahalouisiana, majd a Bagossy Brothers Company fellépésével. A nagyszínpadon a következő napokban is igazi sztárokra lehet számítani: július 25-e, csütörtök: Szabó Balázs Bandája és Ákos; július 26-a, péntek: Nagy Feró és a Beatrice, majd a Magyar Rocklegendák, azaz Kalapács József, Rudán Joe és Varga Miklós; július 27-e, szombat: 4S Street és a Kowalsky meg a Vega.

A tábor délután 16 óráig ingyenesen látogatható, majd napi belépőjegy vásárolható, illetve heti belépőjegy is van. Az előző évekhez hasonlóan most sincs nyomtatott programfüzet, a programok fokozatosan váltak elérhetővé a honlapon és a Tusványos applikációban. A Lőrincz Csaba-sátorban tartott előadásokat élőben lehet követni a Tusványos Facebook-oldalán. További részletekről a Tusványos Facebook-, Instagram- és TikTok-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Forrás: MTI, Tusványos / Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..