home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Káposztából kivitelre is jutott
Kónya-Kovács Otília
2015.12.07.
LXX. évf. 48. szám
Káposztából kivitelre is jutott

A kertészek szempontjából rossz az idei év, a szárazság megtette a magáét, a minőség nem kielégítő. A termékeket nehéz értékesíteni az üzletláncoknak, hiszen azok csak a kifogástalan portékát fogadják el — ecsetelte a helyzetet Madarász Gyula, a muzslyai Császárkert Kft. igazgatója.

Az időjárás viszontagságai miatt a káposztafejek az idén kisebbek, vagy megrepedt a torzsájuk, a partnercégek és az üzletláncok pedig nem veszik át az ilyen árut. A cégben természetesen különféle megoldásokat próbálnak találni erre a helyzetre. Megkezdték például a savanyítást, de mivel a Császárkert Kft. mintegy 10 hektárnyi földterületen termel káposztát, a teljes mennyiséget nem tudják feldolgozni.

A nagybecskereki INOCOOP nemzetközi kiállításnak köszönhetően a muzslyai vállalat jó viszonyt alakított ki a Szerb—Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával. A partnerkeresés állandó jellegű, a muzslyaiak az egyik látogatás, ismerkedés során találtak rá egy magyarországi cégre. A móri székhelyű Inter-nett Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. feldolgozóiparral foglalkozik, és a muzslyaiak e vállalat számára már többször szállítottak nagyobb mennyiségű káposztát. Ezzel a partneri kapcsolattal megoldódott egy égető gond, a termés tehát nem megy tönkre a földeken, hiszen gazdára lelt. A móri cég megfelelő minőségűnek találta a konzerviparban feldolgozásra kerülő terméket. Mint Madarász Gyula igazgató elmondta: a megoldásnak köszönhetően meg van elégedve a termelő, a Császárkert vezetősége és a magyarországi feldolgozó is.

Molnár Tibor termelő szerint a tavalyi évhez viszonyítva kevesebb a termés, ezért nagyobb a káposzta iránti kereslet. A kivitelnek csak örülni tud, mert az árak is emelkednek. Az idei szárazságnak jelentős következményei voltak a termelésre, nemcsak a káposzta, hanem más kultúrák termelői is bajban voltak. Az igazi évi összegzésről — szerinte — majd csak azután lehetne szót ejteni, amikor végérvényesen „aláhúzzák” a 2015. gazdasági évet, azaz valamikor 2016 januárjában, februárjában.

Madarász Gyula szerint a kivitel folytatódik, a közeljövőben céklát és sárgarépát szállítanak külföldi partnerük részére.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..