home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Kapocs a múlt és a jövő között
Kolovity Edina
2024.03.15.
LXXIX.. évf. 11. szám
Kapocs a múlt és a jövő között

Hajnal hasad címmel rendezték meg az 1848-as megemlékezéseket Magyarkanizsán, az önkormányzat szervezésében. A programsorozat a hagyományokhoz híven koszorúzással kezdődött. 

A március 15-ei koszorúzást a magyarkanizsai katolikus temetőben tartották, ahol a kápolna falán lévő emléktáblán tíz helyi magyar forradalmár neve áll.


Fotók: Puskás Károly

Kávai Szabolcs történész Magyarország alaptörvénye két mondatának idézésével kezdte alkalmi beszédét. Ezek a következők voltak: „Büszkék vagyunk az országunk megmaradásáért, szabadságáért és függetlenségéért küzdő őseinkre.” „Alaptörvényünk jogrendünk alapja, szövetség a múlt, a jelen és a jövő magyarjai között.”

Rámutatott, hogy a jelen generációk az összekötő kapocs az 1848-as honvédek, valamint a még meg nem született magyarok között. Hangsúlyozta, a mai társadalmi létünk alapjai 1848 tavaszán jöttek létre, mint például a nemzeti függetlenség. Rámutatott, nem kényelmesedhetünk el, mivel a hatalom múlandó, a küzdelem örök. Az a feladatunk, hogy szabad jövőt teremtsünk utódainknak.

A megemlékezésen koszorúit az önkormányzat, a helyi közösségek, az intézmények és a civil szervezetek, valamint a politikum és a Magyar Nemzeti Tanács képviselői helyezték el az emléktáblánál.

A program a Dobó Tihamér Képtárban folytatódott, ahol Az örökség címmel megnyílt Heiszig Dániel fiatal alkotó kiállítása, majd a Művészetek Háza nagyszínpadán a szabadkai Róna Táncegyüttes produkcióját láthatták az érdeklődők.

Forrás: Magyarkanizsa község sajtószolgálata

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..