home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Kaotikus állapotok
(—)
2015.12.20.
LXX. évf. 50. szám
Kaotikus állapotok

Elsősorban gazdasági kérdések voltak a hét vezető hírei. Drágulni fog az üzemanyag, továbbra is kérdéses a tv-előfizetés díja, a beharangozott elbocsátásoknak súlyos következményeik lehetnek a szakemberek szerint. A Telekomot végül mégsem adták el.

Drágulás

Az új esztendőben emelkedni fog az üzemanyag és az alkoholos italok jövedéki adója. A szerb kormány által elfogadott módosítások értelmében a dízel üzemanyag 4, az ólommentes benzin 2,5 dinárral, a gáz pedig 1 dinárral kerül majd többe. Az alkoholos italok közül az adóváltozások miatt a bor ára fog a leginkább növekedni, átlagban 21 dinárral.     (Blic)

Mégis 500 dinár lesz az előfizetés

A Kurir arról cikkezett, hogy noha Aleksandar Vučić miniszterelnök a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy a televízió-előfizetés nem fog 150 dinárnál többe kerülni, a valóságban könnyen előfordulhat, hogy háztartásonként mégis 500 dinárt kell majd fizetni. A belgrádi napilap erre abból következtetett, hogy a kormány 4 milliárd dinárt irányzott elő az állami médiavállalatok finanszírozására, s ha ezt lebontják az ország lakosságára, havi 500 dináros teher jön ki. A Kurir ebben az ügyben megkereste Dragan Bujoševićet, az RTS igazgatóját, aki a kérdés feltevése után letette a telefont.     (Kurir)

Zűrzavaros állapotok következhetnek be

Pavle Petrović, a Fiskális Tanács elnöke arra figyelmeztetett, hogy az állami szférában várható elbocsátási hullám kaotikus állapotokat idézhet elő. A kormány a jövő évben összesen 30 000 alkalmazottnak szándékozik felmondani. A szakember szerint arra nincs konkrét terv, hogy mely szférából pontosan hány embertől válnának meg, és ennek súlyos következményei lehetnek.     (B92)

A miniszterelnök derűlátása

Miközben tízezrek töltik rettegésben az év utolsó napjait a beharangozott elbocsátások miatt, Aleksandar Vučić miniszterelnök igen optimistán úgy véli, hogy jövőre 15 százalék alá csökken majd a munkanélküliség. A miniszterelnök szerint az országnak gyorsabban, erősebben és egyértelműbben kell változnia, s ehhez lesz is majd ereje.     (Tanjug)

Nem adták el

A szerb kormány döntése értelmében nem adják el a Telekom többségi, 58 százalékos részvénycsomagját, így az továbbra is az állam tulajdonában marad. Aleksandar Vučić miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy noha az egyik amerikai befektető (a nevét nem közölte) jobb ajánlatot tett, mint a 2011-ben meghirdetett eladáskor, a kormány mégis kevesellte az összeget. A szerb telekommunikációs cég jövőjével kapcsolatban most két forgatókönyv képzelhető el. Egyrészt professzionalizálni kell a vezetőséget, másrészt pedig a kormány fontolóra veszi egy kisebbségi részvénycsomag értékesítését.     (Tanjug, Beta)

(Nem) jó döntés

A mérvadó szerb közgazdászok megosztottak abban a kérdésben, hogy jó döntés volt-e a Telekom eladásának elutasítása. Mahmut Bušatlija, a kormány beruházási tanácsadója szerint az volt, mert ezáltal a polgárok érdekei valósultak meg. Milan Kovačević közgazdász szerint viszont hiba volt, mert a Telekom értéke és piaci súlya a jövőben csökkenni fog.     (Beta)

Stefanović elhagyta a DP-t

Borko Stefanović, a Demokrata Párt alelnöke a múlt héten kilépett a pártból. Azzal indokolta döntését, hogy nem ért egyet a DP programjával, és nem látja benne azt az ideológiát, amely számára fontos és közeli. A DP eddigi alelnöke nem adja vissza parlamenti mandátumát a pártnak, s a jövőben egy baloldali tömörülés létrehozásán, illetve megerősítésén fog dolgozni.     (B92, Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..