Kán, ami nem Cannes

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Kán, ami nem Cannes

- A szerző fotói A kilencvenes évek elején egy magyarországi barátnőnk révén néhány hétvégét egy csodálatos kis településen, a magyarországi Kánban töltöttünk. Az akkor szinte kihalt falucska - talán 5-6 lakosa volt - a csend, a nyugalom, a megbékélés szigetének tűnt számunkra...

- A szerző fotói

A kilencvenes évek elején egy magyarországi barátnőnk révén néhány hétvégét egy csodálatos kis településen, a magyarországi Kánban töltöttünk. Az akkor szinte kihalt falucska - talán 5-6 lakosa volt - a csend, a nyugalom, a megbékélés szigetének tűnt számunkra. Ahol nem kellett a háborús, nincstelenséggel teli vajdasági hétköznapokra gondolni. Sőt, meg is tiltottuk magunknak, hogy amíg ott vagyunk, politikáról, gazdasági helyzetről beszélgessünk. Inkább csatangoltunk az erdőben, gombásztunk, bejártuk az elhagyatott házsort, bekukkantottunk a temetőbe, az udvarokba, ahol a gyümölcsfák roskadoztak a terméstől, de nem akadt, aki leszedje és felhasználja édes terhüket, ellátogattunk a szomszédos Szentkatalin kocsmájába. Emlékszem, egyszer az itthoni társaságban is Kánról csevegtünk, egészen addig, amíg az egyik ismerősünk meg nem unta az ...amikor Kánban jártunk kezdetű mondatainkat, és felháborodottan rendre nem utasított minket. Nem elég, hogy most, amikor egyeseknek ennivalóra sincs pénzük, mi Kánba járunk, de még dicsekszünk is vele! Az első meghökkenésünk után, nevetve magyaráztuk el neki, hogy ez a Kán nem az a Kán! Nem Cannes. Csak egyszerűen Kán.
Azóta szinte húsz év telt el. A legutóbbi motoros túránk alkalmával elhatároztunk, ha egy kis kitérővel is, de útba ejtjük Kánt. Persze, indulás előtt tájékozódtam a világhálón, és megtudtam, időközben üdülőfalu lett belőle, több házban kínálnak kiadó szállást.
Kán egyébként Pécs környékén, a Mecsek hegység és a Zselici-dombság találkozásánál egy festői fekvésű, idillikus völgyben található. Alapítása a XII. század elejére tehető, egy 1126-ban kelt oklevélben már fellelhető a falunak a Kán nemzetségtől eredeztethető neve. Manapság, a rekonstrukcióknak köszönhetően, érintetlen természeti környezetben a századelő magyar népi építészetének értékes öröksége újult meg. A látogatókat lovas udvar, télen disznóvágás, tavasszal birkanyírás, nyáron kézművesnapok várják. És a Káni Filmfesztivál, az idén már a tizenötödik alkalommal. A programban a filmvetítések mellett kiállítások, könyvbemutatók, házi finomságok vására szerepel.
A valamikor gazdag és nyilván pezsgő sváb település most csendesen fogadja az érkezőket, akik a város zaja és forgalma után nyugalomra és kikapcsolódásra vágynak. És ezt bizonyára meg is találják, miután Bükkösd után lefordulva leküzdik a faluba vezető kanyargós, keskeny, hepehupás, kátyúkkal teli utat.  

Címkék: Kán, ami nem Cannes

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink