Kamattámogatott hitel a gazdáknak

Kamattámogatott hitel a gazdáknak

Kedvezményes és kamattámogatott hitelt nyújt Szabadka önkormányzata a helyi mezőgazdasági termelőknek a szerbiai OTP Bank által, egyéves visszafizetési határidővel.

A hitel nem célirányos, bármire felhasználható. Az önkormányzat illetékesei szerint az igényelhető legfeljebb 500 000 dinárt a gazdák leginkább a forgóeszközök beszerzésére fordítják majd.

A hitelt egy kereskedelmi bank folyósítja a termelőknek, megléte mégis az önkormányzatnak köszönhető. Osztrogonác Simon, a Városi Tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagja szerint azért volt szükség erre a megoldásra, mert 2017-ig létezett egy mezőgazdasági fejlesztési alap, mely rövid távú kölcsönöket adott a gazdáknak, viszont az állami számvevőszék 2017-ben kifogást fogalmazott meg ezzel a tevékenységgel kapcsolatban, a törvény szerint ugyanis az önkormányzat nem foglalkozhat kölcsönök folyósításával. Ekkor megszűnt ez az alap, és más formát kellett találni a termelők megsegítésére. Ennek az egyetlen törvényes módja, hogy az önkormányzat a kereskedelmi bankok számára hirdet pályázatot azzal a céllal, hogy egy pénzintézet közvetítésével segítse a gazdákat.

* Ennek fényében mit kell tudni a kölcsönről?

— Tavaly lett először ily módon kiírva a pályázat, ez a második év, amikor a kereskedelmi bankok által nyújtunk kedvezményes hitelt a termelőknek. A város magára vállalja a kamat és a kölcsön elbírálásának költségeit, így a gazdáknak ugyanannyi pénzt kell visszaadniuk, mint amennyit felvettek a banktól. Legfeljebb 500 000 dinárt igényelhetnek, egyéves visszafizetési határidővel. Az összeget 3, 6 vagy 12 hónap alatt kell törleszteni.

* Hogyan igényelhető a kölcsön?

— Ami az önkormányzatot illeti, ide egy személyi igazolvány kell, és az a bizonylat, amelyet a köztársasági hivatal állít ki arról, hogy a kérvényező aktív státuszban van, azaz bejegyzett mezőgazdasági termelő. Ezzel a két dokumentummal kell elmenni az önkormányzatba, itt pedig a gazda megkapja a harmadik dokumentumot. A banknak ezenfelül vannak még bizonyos feltételei, melyeknek meg kell felelni ahhoz, hogy a kölcsönt megkaphassa a termelő.

* Meg van határozva, hogy mire költhető a pénz?

— A maximálisan igényelhető összeg mintegy 4000 euró. Ebből persze nem lehet nagyobb gépeket vagy eszközöket vásárolni, viszont a forgóeszközök beszerzésekor ez igen nagy segítség. Maga az önkormányzat nem ellenőrzi, hogy a kérvényezők mire költik a felvett hitelt, vagyis arra használhatják, amire nekik a legnagyobb szükségük van.

* Meddig lehet pályázni?

— Nincs konkrét határidő. Az önkormányzat erre a célra 2,5 millió dinárt különített el, szóval amíg van eszköz, addig a pályázati lehetőség is élni fog. A becslések szerint néhány hétig lesz elérhető, mivel minden egyes kölcsön hozzávetőlegesen 60 000 dinárjába kerül az önkormányzatnak — természetesen, ha a maximum összeggel számolunk. Így legalább két-három hét kell ahhoz, hogy a teljes keretet elhasználjuk.

Bővebb felvilágosítást a városháza második emeletén, a 200-as és a 201-es számú irodában kérhetnek az érdeklődők.  

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Kamattámogatott hitel a gazdáknak
Szabadkai Napló
  • 2019.08.22.
  • LXXIV. évfolyam 34. szám
Facebook

Támogatóink