home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Kalocsai riseliő témára gépihímző-tanfolyam
2024.04.05.
LXXIX.. évf. 14. szám
Kalocsai riseliő témára gépihímző-tanfolyam

A Vajdasági Magyar Folklórközpont 2024 áprilisától hat összejövetellel, 60 órás Kalocsai riseliő témára gépihímző-tanfolyamot szervez Szabadkán a VMF-székházban.

Az elméleti és gyakorlati oktatásra Vajdaság egész területéről mindazok jelentkezését várjuk, akik behatóan kívánnak foglalkozni a textil ezen díszítési módjával. Célunk, hogy az érdeklődők betekintést nyerjenek e kultúra történelmébe, a technikai kivitelezés változatosságába, azazhogy elsajátítsák azokat úgy, hogy képesek legyenek azt a gyakorlatban megfelelő módon alkalmazni alkotói tevékenység, továbbadás, jövedelemkiegészítés stb. megvalósításához. 

Lehetőséget kívánunk biztosítani ezúttal az igen ismert és az egykori népi öltözet jellegzetes díszítési módjának és motívumai alapismeretének a „KALOCSAI RISELIŐ/ (richelieu)” technika megismeréséhez, illetve elsajátításához.

Az elméleti részben érintjük az anyagismeret és szakmaelmélet, a történelmi és művészeti korok, jellemző stílusok legfontosabb tudnivalóit. Tehát hogy a képzés résztvevői a tárgyalkotó népművészeten belül a hitelesség és hagyományhűség szempontjait alapul véve, a sajátos technikára és díszítőelemekre építkezve elsősorban a színpadi öltözet elkészítését biztosítani tudják, illetve olyan egyéb darabokat tudjanak készíteni, amelyek mind esztétikai, mind használati szempontból megfelelnek a mai kor követelményeinek.

A tanfolyam költsége a Csoóri Sándor Alap pályázati támogatásának köszönhetően részben biztosított, ezért a résztvevőknek csupán 6000 (hatezer) dinár tandíj-hozzájárulást kell fizetniük.

A tandíj magában foglalja az anyagköltséget, az elméleti és a gyakorlati oktatást, a szakirodalom és a felszerelés használatát. Kérjük, amennyiben lehetséges, hozzon magával varrógépet, és ezt jelezze. Szálláslehetőségről minimális költséggel tudunk gondoskodni. Az étkezéshez is segítséget nyújt a szervező.

A havonkénti (megbeszélés szerint) egy/két hétvégi összejövetel (szombat 10.00—17.00 óra és vasárnap 8.00—12.00 óra között) tandíj-hozzájárulása 6000 (hatezer) dinár. A jelölt összeget a szervezet folyószámlájára (325- 9500600036213-51) kérjük utalni a tanfolyam kezdése előtt, egy összegben. Az érdeklődők jelentkezését (név, cím, telefon) a korlátozott létszám miatt mielőbb, illetve 2024. április 20-áig várjuk, írásban (e-mail: vmf@vmf.org.rs, postacím: 24000 Subotica/Szabadka, Dózsa György 17.).

Az érdeklődőknek a jelentkezés sorrendjében válaszolunk és adjuk meg a további tudnivalókat. Érdeklődni szervezetünk feltüntetett utolérhetőségein, továbbá a 065/3-222-377-es és a 063/8-423-797-es számon lehet.

 

A Vajdasági Magyar Folklórközpont

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..