home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kalandregénybe illő életút
2023.03.29.
LXXVIII. évf. 13. szám
Kalandregénybe illő életút

„— Uram! A késemért jöttem! — Hol hagyta? — Valami matrózban.” Olvashatjuk a Piszkos Fred, a kapitány nyitójelenetében, mely Rejtő Jenő leghíresebb műve. P. Howard 118 éve, 1905. március 29-én született egy zsidó család harmadik gyermekeként Budapesten, halálának pedig az idén volt a 80. évfordulója.

Kamaszként sok mindenbe belekóstolt, Ady hatására verseket írt, sakkozott, többek között József Attilával a Japán kávéházban, szerette a sportokat, pingpongozott, focizott és ökölvívást tanult. Egy legenda szerint egy sportsérülés miatt részleges arcbénulása volt, komoly férfi hatását keltette fotókon, és poénjait is rezzenéstelen arccal tudta előadni.

Hirtelen természete volt, ezért eltanácsolták a II. Rákóczi Ferenc Felső Kereskedelmi Iskolából, miután inzultált egy tanárt, aki zsidósága miatt arcon ütötte. Belevágott a színészkedésbe Rákosi Szidi színiiskolájában, aki nem volt vele megelégedve, s második vizsgaelőadását sem fogadták túl jól, így elment a kedve a színészettől, de a színházért továbbra is rajongott. Berlinben tanult rendezést, Max Reinhardtnál, közben pedig lovakat csutakolt az ügetőn.

A ’20-as évek közepén született naplófeljegyzései csavargásokról, nőügyekről, szerencsejátékról tesznek említést. Függővé is vált, a Piszkos Fred, a kapitány honoráriumát is eljátszotta. Életmódja ekkoriban regénye hőseiéhez hasonlított. Saját lakása nem volt, ismerőseinél, panziókban és bérelt lakásokban élt. Ezután külföldön próbált szerencsét: Hamburgban dokkmunkás volt, és illatszerárus, Svédországban heringhalász, Genovában építőmunkás, Zürichben gobelinkereskedő, Franciaországban sztepptáncos, dolgozott vándorcirkuszban, és járt Afrikában is, az azonban vitatott, hogy az idegenlégióban szolgált-e. Miután visszatért Magyarországra, elhatározta, lapot alapít a gazdasági világválság kellős közepén. A 20 filléres Nagykörut 1930 novemberében látott napvilágot, először és egyúttal utoljára. A bukás után Karinthy Frigyes sietett a segítségére. A Pesti Naplóban megjelentetett egy cikket, melyben az öngyilkosságról próbálta lebeszélni — igaz, a férfinak esze ágában sem volt véget vetni az életének —, hogy ráirányítása az emberek figyelmét. Turpisságuk hamarosan barátsággá mélyült, és Rejtő Karinthy patronáltjává vált.

Felnőttkorára elérte a 190 centit, izmos és marcona ember vált belőle, több utcai verekedésben is részt vett. Hatalmas termete és hírneve megdobogtatta a női szíveket. Főként a színésznők körében volt igen népszerű, ő pedig gyakran cserélte is partnereit. Kétszer nősült és kétszer vált el, mindkét felesége előtte gépíróként dolgozott neki.  

Éjszakákat dolgozott át, a rengeteg kávé, cigaretta és stimulálószer felőrölte az idegeit, 1939-ben szanatóriumban töltött két hónapot. A zsidótörvények miatt élete utolsó éveiben már csak más neve alatt dolgozhatott. Az Egyedül Vagyunk című nyilas lap 1942-ben lényegében feljelentette, hogy zsidó létére még kávéházban írogat, és munkaszolgálatra sem keresték. A behívó hamarosan megérkezett. A nagykátai katonakórházból betegen vitték el egy büntetőszázadba. 1943. január 1-jén halt meg az ukrajnai Jevdokovóban: legyengült szervezete nem bírta ki a szörnyű körülményeket, valószínűleg halálra fagyott. Egyes források szerint még halála előtt is bajtársait szórakoztatta emlékezetből idézett regényrészleteivel. Harmincnyolc évet élt.

Az emberek imádták a fénykorukat élő ponyvákat és magát P. Howardot is. Zsenialitása regényeiben mutatkozik meg igazán, megújította az úgynevezett ponyvairodalmat. Egy „tízfilléres” regénnyel akár két nap alatt végzett, majd a Nova kiadó „pengős” regényeit írta. A Nova elvileg külföldi irodalmat adott ki, innen a P. Howard írói álnév.

Legnépszerűbb könyvei: A csontbrigád, Az elveszett cirkáló, A szőke ciklon, A láthatatlan légió, A 14 karátos autó, Az előretolt helyőrség, Vesztegzár a Grand Hotelben és a Piszkos Fred, a kapitány.

(Összeállította: sZs)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..