home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kalandozás Bánátországban
Tóth Lívia
2018.09.11.
LXXIII. évf. 36. szám
Kalandozás Bánátországban

Hogy Vajdaságon belül is vannak viszonylag nagy távolságok, az akkor derül ki, amikor az északi szegletéből, Zentáról, elindulunk a déli csücskében található Fehértemplomra.

Ezt az utat ugyanis több mint három óra alatt tehetjük meg. Nekünk legalábbis ennyi kellett, hogy motorral, egy-két rövidebb pihenő beiktatásával, megérkezzünk az úti célunkhoz.

Biztosíthatok mindenkit, megéri a fáradságot! Már csak azért is, mert végső ideje, hogy az anyaországi fürdőkön, tavakon kívül a mi értékeinket is megismerjük. Például a fehértemplomi tavakat. Ezt az üdülőhelyet — a közelségéből adódóan — a belgrádiak és a verseciek is szívesen látogatják, valamint Romániából is sokan érkeznek — a kaluđerovói határátkelőhely 10 kilométerre van. Megjegyzem, ottlétünk néhány napja alatt rajtunk kívül senkit sem hallottunk magyarul beszélni.


A szerző felvételei 

De mielőtt odaérnénk, útközben is számos látnivaló vár ránk. Van közöttük bosszantó is, meg szép is. Az első csoportba tartozik a lazarevói helységnévtábla, melyen — a település ki- és bejáratánál egyaránt és következetesen — átfestették a magyar elnevezést. Pedig milyen egyedi: Lázárföld. Kinek ne jutna erről eszébe Tolkien és Középfölde?

Velika Gredánál csak szerb nyelvű tábla fogadott bennünket, és miközben azon gondolkoztam, mi lehet a magyar megfelelője — talán Nagygerendás? —, már ott volt előttünk a falu végét jelző tábla, melyen ezt (is) olvastam: Györgyfalva. És én eddig azt hittem, ismerem a bánáti települések magyar elnevezését!

Egy gyöngyszemet is felfedeztem magamnak, a kanaki Dániel-kastélyt, melyben jelenleg a helyi Vuk Karadžić Általános Iskola működik. Az épület annyira megragadott, hogy nem szeretném néhány mondatban „elintézni”, inkább majd bővebben írok róla egy másik alkalommal.

Bob Marley-t Diószegpusztán (Banatski Sokolacon) akkor ejtettük először útba, amikor még Versecre jártunk a román vízumot kiváltani. Mivel a lányom egyik kedvenc előadója volt, az ő kérésére néztük meg az iskolaudvarban álló szobrot. Mostani látogatásunkkor éppen arra a nagyszabású fesztiválra és motorostalálkozóra készültek, amely híressé tette a falut. A reggae műfaj koronázatlan királya mögött — akinek az elmúlt években megkopott a korábban színesre festett ruhája — éppen egy hatalmas háttérpannót feszítettek ki a szerb és a jamaicai zászlóval.

Remélem, ennyi bevezetővel mindenkinek kellőképp felkeltettem a kíváncsiságát, és most már jöhet a lényeg. A Fehértemplom környéki mesterséges tavak, hét nagyobb és néhány kisebb, a kavicskitermelés következtében keletkeztek. Vannak közöttük urbanizáltak — fürdőzésre alkalmas stranddal és a hozzá tartozó kísérőlétesítményekkel —, valamint olyanok is, amelyek ebből a szempontból még érintetlenek. A legnépszerűbb a Városi-tó (Glavno jezero), ahol minden megvan a kikapcsolódáshoz és a pihenéshez. Még a hamisítatlan balkáni hangulat is, hiszen a napozóágyakon — melyek 250 dinárért igényelhetőek egy napra — elnyújtózókat időnként körbelengi a közeli grillsütödék füstje. A húspogácsa (pljeskavica) lepényben 230—250 dinár, emellett kapható rostélyos kolbász, csirkemell, -comb és minden más is. A sör 120—150, a cserépedényben főtt ételek adagja 400—450, az óriáspalacsinta 120 dinár.

Ha a jóféle húsok elfogyasztása után az úszás — vannak vízimentők is, akik a magasban levő székükből árgus szemmel figyelik a fürdőzőket, és nem restek megfújni a sípjukat, ha szabálytalanságot tapasztalnak — nem elégíti ki a mozgásigényünket, vízibiciklit is bérelhetünk óránként 500 dinárért, és körbepedálozhatjuk a tavat. Ami a szállást illeti, teljesen korrekt szobát találhatunk reggelivel és vacsorával 1500 dinárért, vagy választhatjuk a tóparti apartmanokat 3000 dinárért két főre, ellátás nélkül. Ezeket a villákat azzal a kitétellel hirdetik, hogy mindegyiknek van magánstrandja, ami igaz, ha a kibetonozott lépcsőket annak nevezzük.

A tájék számos kirándulóhelyet kínál. Barangolhatunk Versecen, de ha különlegesebb élményre vágyunk, akkor Palánknál (Banatska Palanka) átkelhetünk a Dunán az egyetlen még működő kompon, és megnézhetjük a túlparton Ráma (Ram) várát.

Hazafelé viszont, ha addigra sem teltünk be a látnivalókkal, megállhatunk néhány percre Rockynál — a szobor a Sylvester Stallone által megformált ökölvívót ábrázolja —, Begaszentgyörgyön.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..