Kalandozás Bánátországban

Kalandozás Bánátországban

Hogy Vajdaságon belül is vannak viszonylag nagy távolságok, az akkor derül ki, amikor az északi szegletéből, Zentáról, elindulunk a déli csücskében található Fehértemplomra.

Ezt az utat ugyanis több mint három óra alatt tehetjük meg. Nekünk legalábbis ennyi kellett, hogy motorral, egy-két rövidebb pihenő beiktatásával, megérkezzünk az úti célunkhoz.

Biztosíthatok mindenkit, megéri a fáradságot! Már csak azért is, mert végső ideje, hogy az anyaországi fürdőkön, tavakon kívül a mi értékeinket is megismerjük. Például a fehértemplomi tavakat. Ezt az üdülőhelyet — a közelségéből adódóan — a belgrádiak és a verseciek is szívesen látogatják, valamint Romániából is sokan érkeznek — a kaluđerovói határátkelőhely 10 kilométerre van. Megjegyzem, ottlétünk néhány napja alatt rajtunk kívül senkit sem hallottunk magyarul beszélni.


A szerző felvételei 

De mielőtt odaérnénk, útközben is számos látnivaló vár ránk. Van közöttük bosszantó is, meg szép is. Az első csoportba tartozik a lazarevói helységnévtábla, melyen — a település ki- és bejáratánál egyaránt és következetesen — átfestették a magyar elnevezést. Pedig milyen egyedi: Lázárföld. Kinek ne jutna erről eszébe Tolkien és Középfölde?

Velika Gredánál csak szerb nyelvű tábla fogadott bennünket, és miközben azon gondolkoztam, mi lehet a magyar megfelelője — talán Nagygerendás? —, már ott volt előttünk a falu végét jelző tábla, melyen ezt (is) olvastam: Györgyfalva. És én eddig azt hittem, ismerem a bánáti települések magyar elnevezését!

Egy gyöngyszemet is felfedeztem magamnak, a kanaki Dániel-kastélyt, melyben jelenleg a helyi Vuk Karadžić Általános Iskola működik. Az épület annyira megragadott, hogy nem szeretném néhány mondatban „elintézni”, inkább majd bővebben írok róla egy másik alkalommal.

Bob Marley-t Diószegpusztán (Banatski Sokolacon) akkor ejtettük először útba, amikor még Versecre jártunk a román vízumot kiváltani. Mivel a lányom egyik kedvenc előadója volt, az ő kérésére néztük meg az iskolaudvarban álló szobrot. Mostani látogatásunkkor éppen arra a nagyszabású fesztiválra és motorostalálkozóra készültek, amely híressé tette a falut. A reggae műfaj koronázatlan királya mögött — akinek az elmúlt években megkopott a korábban színesre festett ruhája — éppen egy hatalmas háttérpannót feszítettek ki a szerb és a jamaicai zászlóval.

Remélem, ennyi bevezetővel mindenkinek kellőképp felkeltettem a kíváncsiságát, és most már jöhet a lényeg. A Fehértemplom környéki mesterséges tavak, hét nagyobb és néhány kisebb, a kavicskitermelés következtében keletkeztek. Vannak közöttük urbanizáltak — fürdőzésre alkalmas stranddal és a hozzá tartozó kísérőlétesítményekkel —, valamint olyanok is, amelyek ebből a szempontból még érintetlenek. A legnépszerűbb a Városi-tó (Glavno jezero), ahol minden megvan a kikapcsolódáshoz és a pihenéshez. Még a hamisítatlan balkáni hangulat is, hiszen a napozóágyakon — melyek 250 dinárért igényelhetőek egy napra — elnyújtózókat időnként körbelengi a közeli grillsütödék füstje. A húspogácsa (pljeskavica) lepényben 230—250 dinár, emellett kapható rostélyos kolbász, csirkemell, -comb és minden más is. A sör 120—150, a cserépedényben főtt ételek adagja 400—450, az óriáspalacsinta 120 dinár.

Ha a jóféle húsok elfogyasztása után az úszás — vannak vízimentők is, akik a magasban levő székükből árgus szemmel figyelik a fürdőzőket, és nem restek megfújni a sípjukat, ha szabálytalanságot tapasztalnak — nem elégíti ki a mozgásigényünket, vízibiciklit is bérelhetünk óránként 500 dinárért, és körbepedálozhatjuk a tavat. Ami a szállást illeti, teljesen korrekt szobát találhatunk reggelivel és vacsorával 1500 dinárért, vagy választhatjuk a tóparti apartmanokat 3000 dinárért két főre, ellátás nélkül. Ezeket a villákat azzal a kitétellel hirdetik, hogy mindegyiknek van magánstrandja, ami igaz, ha a kibetonozott lépcsőket annak nevezzük.

A tájék számos kirándulóhelyet kínál. Barangolhatunk Versecen, de ha különlegesebb élményre vágyunk, akkor Palánknál (Banatska Palanka) átkelhetünk a Dunán az egyetlen még működő kompon, és megnézhetjük a túlparton Ráma (Ram) várát.

Hazafelé viszont, ha addigra sem teltünk be a látnivalókkal, megállhatunk néhány percre Rockynál — a szobor a Sylvester Stallone által megformált ökölvívót ábrázolja —, Begaszentgyörgyön.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Kalandozás Bánátországban
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.08.11.
  • LXXV. évfolyam 32. szám
Facebook

Támogatóink