home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kalandokra invitáljuk az olvasót
(gyg)
2013.03.13.
LXVIII. évf. 11. szám
Kalandokra invitáljuk az olvasót

Havi könyvajánlónk a könyvtáros javaslatával

Hosszú téli pihenő után, a tavasz kezdetével ismételten jelentkezünk könyvajánlónkkal, melynek összeállításában Berényi Eszter, a szabadkai Városi Könyvtár munkatársa, a kölcsönző osztály felnőtt részlegének könyvtárosa volt segítségünkre. Válogatásunkkal titkokkal övezett, kalandos utazásokra invitáljuk az olvasókat, akik az izgalmas könyveken keresztül a főhősökkel tarthatnak eseménydús útjukon, és bátorságot meríthetnek a mindennapi gondok leküzdéséhez.

Kalandregény és egyben útikönyv is Christophe Ono-Dit-Biot A burmai nő — Szerelem és árulás a legendák földjén című kötete, amely az izgalmas cselekmény mellett a délkelet-ázsiai Burma lakóinak életét, sorsát is bemutatja. A történet főhőse egy francia turista, César, aki vadregényes utazása során megismerkedik Julie-val, egy titokzatos nővel. Egyikük sem a valódi egyéniségét mutatja a másiknak, de szerelembe esnek, és Julie egy veszélyes küldetésre veszi rá Césart. A szerelmes férfi Burma kaszinóvárosába utazik, hogy megszerezzen egy értékes rubinkövet, s átadja a lázadóknak. Hogy mennyire jár sikerrel a küldetés, és hogyan alakul a szerelmesek sorsa, kideríthetik az olvasók.

Hasonlóan izgalmas cselekménysor bontakozik ki az amerikai írónő, Jean M. Auel A föld gyermekei című regénysorozatából, melynek egyelőre csak az első, A barlangi medve népe című kötetét forgathatják a Városi Könyvtár olvasói, de a folytatás is hamarosan várható. Az írónő eredetileg novelláskötetet szeretett volna írni, de beleszeretett a történelmi korba és regényhősébe, így készült el a valamikori, félelmetes és lenyűgöző jégkorszakban játszódó hatkötetes regényciklus. A könyv tudományos alapokra helyezve, egy a családját elvesztő kislány, Ayla, és az őt befogadó, a totemállatáról elnevezett Barlangi Medve népe törzs történetét írja le. Az írónő az emberi lélek tiszta és egyben gyarló oldalára világít rá a primitív világban, valamint megmutatja azt is, hogy a szeretet sok mindenen átsegíthet bennünket.

Egy család nélkül maradt kislány keserves gyermekkora bontakozik ki Lesley Pears Titkok — Kihez menekülsz, ha a családod elárult? című könyvének lapjain. Az író a fiatal lány hányattatott sorsát középpontba állítva, hihetetlen fordulatokon keresztül ábrázolja, mennyi véletlen határozza meg egy család életét. Adele, kishúga tragikus balesetben történt elvesztése után, idegen emberekhez, anyja pedig szanatóriumba kerül. Adele sorsát a gyásztól kezdve, a nélkülözésen és az anyai terroron át követhetjük, mígnem egy éjjel, végső elkeseredésében utolsó élő rokonához, a nagymamájához megy. Családi titkok, sebek kerülnek újra napvilágra, és hogy ez hová vezet, a könyvet kikölcsönözve megtudhatják az olvasók.

Az elutasítástól és a közönytől félők sokszor nem tapasztalják meg az emberi szeretet örömét, noha annak megélésére hatalmas képességek és vágyak élnek bennünk. Gyakran szenvedünk a magánytól, frusztrációktól, érzelmi és lelki éhezéstől. Nem merjük megmutatni énünket, és védekezésül ösztönösen falakat építünk magunk köré. Ezeket a gátlásokat igyekszik feloldani az olvasóban John Powell Miért félek a szeretettől? című könyve, amely abban segíti olvasóit, hogy megértsék önmagukat, és megtanulják legyőzni szorongásaikat, hiszen csak így fedezhetik fel, mennyire tudnak örülni a szeretetnek és az életüknek.

Manapság a házastársaknak is nagyon sok problémával kell megküzdeniük. A türelmetlenség, a pénztelenség és egyéb gondok miatt egyre több a válás. A problémák elkerülése érdekében összegezte tapasztalatait Hans Jellouschek pszichológus, párterapeuta, aki Szeretni sokáig című könyvében tíz szabályt fogalmazott meg, amelyek a boldog és stabil párkapcsolathoz szükségesek. A könyv megmutatja, hogyan tudják a párok úgy alakítani a kapcsolatukat, hogy hosszú időn át egymás mellett maradjanak, méghozzá boldogan.

Az élet nagy kihívásaival való megküzdésre bátorítja üzenetében az olvasókat a könyvtáros, aki ezúttal Paulo Coelhot idézi: „A sors akkor állít minket nagy döntések elé, amikor a legkevésbé sem számíthatunk rá. Ilyenkor derül ki, elég bátrak vagyunk-e, hogy megváltoztassuk az életünket. Ilyenkor nem tehetünk úgy, mintha mi sem történt volna, és nem hivatkozhatunk arra, hogy még nem vagyunk felkészülve a döntésre. A próba nem vár. Az élet nem néz hátra.”

A szabadkai Városi Könyvtár új olvavásnépszerűsítő akciójának keretein belül március 1-je és 28-a között leckekönyvüket felmutatva kedvezményes áron, mindössze 500 dinárért tagosodhatnak be az egyetemisták.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..