home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kalácsfesztivál Magyarcsernyén
NAGY Erzsébet
2013.06.26.
LXVIII. évf. 26. szám
Kalácsfesztivál Magyarcsernyén

A Hagyományápoló Egyesület szervezésében Magyarcsernyén megtartották a hetedik Kalácsfesztivált. A versenyre húsz csapat nevezett be Tamásfalváról (Hetin), Kisoroszról, Tóbáról, Tordáról, Nagykikindáról, Lukácsfalváról, Budiszaváról, Zentáról, Felsőhegyről, és a település civilszervezetei is képviseltették magukat.

A megjelenteket Kónya Valéria, a Hagyományápoló Egyesület titkára és Szilágyi Sándor elnök köszöntötte, a rendezvényt Bicók Tibor, a magyarcsernyei helyi közösség elnöke nyitotta meg, s az egybegyűltek ft. Szemerédi Pál plébános áldásával kezdtek hozzá a versengéshez. Ősz Szabó Imre, a Magyar Fehérasztal lovagja, a bírálóbizottság elnöke  elmondta: az idei újdonság az volt, hogy a helyszínen minden csapatnak hájas kiflit kellett sütnie. 
A csapatok a hozott kalácsokból a tűzoltóotthon nagytermében készítettek bemutatót. Közben megkeltek a tészták, és elkezdődött a sütés a szabadtéri kemencében. A szorgoskodókat a tordai Rice Róbert zenész és a magyarcsernyei zenekar szórakoztatta, és sokan táncra is perdültek. Két nagy üstben főtt a becsinált leves — ebédre mindenki finom levest meg hájas kiflit evett.

A bírálóbizottságnak nem volt könnyű a feladata, hiszen sok finom, ízletes hájas kifliből kellett kiválasztania a legjobbat. A döntéskor a hagyományos ízt, a hozzávalókat és a kalács küllemét vették figyelembe. Az otthonról hozott, kiállított süteményeket külön kategóriában értékelték. A kalácsok kategóriájában az első helyen a magyarcsernyei nyugdíjas-egyesület végzett, második lett a zentai Mamák csapata, harmadik pedig a magyarcsernyei Nőszervezet. Különdíjat a legfiatalabb csapat, a helyi ifiklub kapott. A legfinomabb hájas kiflit a zentai Mamák csapata sütötte, második lett a csernyei Nőszervezet, harmadik a szintén zentai Barangoló egyesület csapata, negyedik helyen a tóbai Nőszervezet végzett.

A rendezvény késő délutánig tartott, és a díjkiosztó előtt művelődési műsort láthatott a közönség. Fellépett az Ady Endre Művelődési Egyesület kórusa, a tamásfalvai vegyes kórus, a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola szavalói, a szerbcsernyei Ideal táncklub legfiatalabb táncosai és a békéscsabai művelődési egyesület tánckara.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..