home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
KAKO JE DAVID POSTAO GOLIJAT
2023.10.10.
LXXVIII. évf. 40. szám
KAKO JE DAVID POSTAO GOLIJAT

Mirno jutro na jevrejski Šabat prekinuli su zvuci raketa koje zaobilaze Gvozdenu kupolu i nanose neočekivane udare po zemlji koju Izraelci i Palestinci nazivaju  svojom, a gotovo celo čovečanstvo svetom.

Do tada smatran za gotovo neutralisan, Hamas se iznenada podigao iz pepela i započeo veliku ofanzivu na Izrael, zauzevši deo teritorije, zarobivši veliki broj vojnika i civila i uzdrmavši državu čiji se odbrambeni i obaveštajni sistem smatrao za jedan od najboljih na svetu, a militaristički izgrađeno društvo uvek spremnim na izazove koji slede posle zvuka sirena za opasnost. Ovoga puta, nije bilo tako. Sigurni u sebe, izraelski zvaničnici ostali su zatečeni situacijom u kojoj ništa nisu mogli da učine uprkos resursima koje čini više oružanih snaga, naoružanja, superiorne tehnologije i iskustva dugog skoro osam decenija u stvaranju sopstvene države i sprečavanju da se Jevrejima ponovi sudbina iz Drugog svetskog rata.

Početak novog sukoba na Bliskom istoku pomalo je podsetio na Jomkipurski rat kada je Izrael takođe iznenada napadnut na veliki jevrejski praznik. Ipak, po svemu sudeći, tok rata se neće preokrenuti kao tada, a posledice proboja izraelskog odbrambenog sistema ostaće dugoročne po Izraelce, ali i Palestince koji će sasvim sigurno biti žrtve odmazde. Izrael će napasti palestinsku militantnu grupu Hamas u Gazi sa velikom snagom i u velikom obimu, čak i po cenu da povredi Izraelce koje Hamas drži kao zarobljenike, preneo je danas Tajms of Izrael pozivajući se na visokorangirani neimenovani izvor u izraelskoj vladi.  Kako dana izveštavaju mediji u napadima Hamasa na Izrael ubijeno je više  od 900, a renjeno više od 2600 ljudi.

(Izvor: Politika)


 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..