home 2024. szeptember 16., Edit napja
Online előfizetés
Június lilában
Talpai Lóránt
2024.06.15.
LXXIX. évf. 24. szám
Június lilában

A levendula az egyik legnépszerűbb növény a világon, illata és látványa is csodálatos. Számtalan módon felhasználhatjuk, akár a háztartásban is. Magyarországon az első levendulaültetvényt az 1900-as évek elején Bittera Gyula, a korszak neves gyógynövényszakértője telepítette.

Azóta ahogyan Topolyán is, a Kárpát-medence egyre több részén tartanak szüreti napokat a levendulaültetvényeken. Topolya Község Művelődési Házának levendulaültetvényén immár harmadik alkalommal tart a rendezvénysorozat.

Maga a levendulaszüret hivatalosan június 2-án kezdődött. Az érdeklődők 200, illetve 400 dináros papírtasakokba szedhettek levendulát. A kísérőrendezvények időpontjáról pedig a legnagyobb közösségi oldalon vagy a művelődési házban értesülhetnek az érdeklődők.

A szüret mellett a levendulához köthető kézműves-foglalkozások is folynak, Crnkovity Edit vezetésével. Fiatalok és felnőttek egyaránt készíthetnek levendulához köthető tárgyakat.

Csípe Tímea, Topolya Község Művelődési Házának igazgatónője a rendezvény kezdetéről és az idei programról beszélt.

— Harmadik alkalommal szervezzük meg a Június Lilában rendezvénysorozatot. A levendulásunk 2020 szeptemberében alakult ki az egyik hibriddel, utána ezt májusban még 1500 darab később virágzó fajtával toldottuk meg. Igazából ez a harmadik év. Első ízben 2022-ben tudtunk levendulaszüretet szervezni, de akkor kísérőrendezvényeket még nem tartottunk, csak a szomszédos magyarországi példákból kiindulva szedd magad akciót, és egyre felkapottabb lett. Ezt az épületegyüttest (a Topolyai Művésztelep objektumát) eleve lehet bérelni, úgyhogy a 2022. évi első levendulaszüret hozadéka az, hogy rengetegen érdeklődnek, főleg júniusban szeretnének itt családi eseményeket szervezni, tehát ismertek lettünk. Utána úgy gondoltuk, megpróbálunk minden évben valami pluszt is adni az érdeklődőknek. 2023-ban, a második levendulaszüret alkalmával már szerveztünk kézműves-foglalkozásokat és koncerteket. Nem volt ezeknek heti rendszerességük, inkább próbálkoztunk, kísérleti jelleggel kezdtük az egészet. Mivel az idén minden egy kicsit siet, a vegetáció is, viszont szerettük volna, hogy maradjon a Június Lilában, noha a levendulánk korábbi fajtája már május végén virágzott, ezért úgy gondoltuk, legyen egy bevezető nulladik nap. Megkezdtük a levendulaszüretet május 28-án, amikor ingyenes volt, és mellé még levendulás foglalkozást is tartottunk. A program iránt hatalmas volt az érdeklődés, pillanatok alatt beteltek a helyek, és folyamatosan jöttek az emberek. Továbbra is azt tudom mondani, hogy soha senki nem lehet próféta a saját kis közösségében. Nagyon sokan érkeznek, de főleg Vajdaság más településeiről, Szabadka községből, Kishegyesről, Topolya községből is, inkább más helyi közösségek lakosai, a topolyaiak gyérebben. Május 28-án az ingyenes szüretnek köszönhetően rendezvényünk még ismertebb lett, még többen tudomást szereztek róla.

Csípe Tímea elmondta, az idén rendszert alakítottak ki a kísérőrendezvényekkel kapcsolatban.

— A keddi napokat céloztuk meg, azért, mert júniusban Topolyán a hétvégék gazdagok rendezvényekben. Nem szerettünk volna sem magunknak, sem másoknak konkurenciát. Régebbi ötletem volt, hogy jóga is legyen a levendulaünnep keretében, úgy gondolom, hogy kapcsolódik a kettő. Maga a növény stresszoldó, illetve jótékony hatása szervesen köthető a jógagyakorlatokhoz is. Az első hivatalos rendezvényünk június 4-én a jógafoglalkozás volt, majd június 11-én blueskoncertet tartottunk, június 18-án pedig a belgrádi Hard Green együttes lép fel, hagyományos és átdolgozott ír dallamokkal szórakoztatva a közönséget. A koncertek és a kísérőrendezvények mindig ingyenesen látogathatóak. Az internetes oldalakon van hivatalos eseményünk, melyen folyamatosan frissítjük a nyitvatartást, értelemszerűen ez a virágzás idejétől függ. Úgy tervezzük, hogy június végéig mindenképp itt leszünk, aztán az időjárás majd eldönti. Hétvégénként is itt vagyunk, akkor főleg vasárnap délután, mert az a tapasztalatunk, hogy akkor van értelme. Június utolsó keddjén nem lesz foglalkozás, mert az Arcus Környezetvédő Egyesület tábora zajlik majd itt. Ez nekünk is egy jó reklám, a táborlakó gyerekeknek pedig pluszlehetőség, hogy új fajokat tanulmányozzanak majd. Az Arcusszal hagyományosan jó kapcsolatot ápolunk. Egyik közös kora tavaszi projektumunk a méhecskehotel volt, mely most újdonságnak számít, van, aki ezért is kijön. Folyamatosan építgetjük-szépítgetjük a környezetünket és magát a rendezvényt, a marketinget is. A zárás július 2-án lesz, szintén egy keddi napon, amikor mindenképp tartunk kézműves-foglalkozást, hiszen nagyon közkedvelt volt az első is — természetesen a levendulával a főszerepben. Termékeinket nem árusítjuk, de folyamatosan dolgozunk a népszerűsítésükön, levendulás üdítőt és pogácsát kínálunk, sokan érdeklődnek, éppen ezért folyamatosan bővül a rendezvény — hallottuk az esemény szervezőjétől.

Fényképezte: Talpai Lóránt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..