home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Június Jézus Szentséges Szívének hónapja
Fehér Márta
2020.06.22.
LXXV. évf. 24. szám
Június Jézus Szentséges Szívének hónapja

Jézus emberi és isteni szíve az a forrás, amelyből mindig meríthetünk Isten irgalmasságából, megbocsátásából, gyöngédségéből.

Elmélkedhetünk egy evangéliumi szakaszról, érezve, hogy Jézus minden gesztusának, szavának középpontjában az Atya szeretete van jelen. Az Atya szeretete, aki elküldte Fiát, a Szentlélek szeretete, aki bennünk van. Tehetjük úgy is, hogy imádjuk az Eucharisztiát, ahol ez a szeretet jelen van az Oltáriszentségben. Akkor a mi szívünk is apránként türelmesebbé, nagylelkűbbé, irgalmasabbá válik, követve Jézus szívének példáját.

Ferenc pápa szavai, mondatai ezek, melyek után felidézett egy ősi imát, melyet nagymamájától tanult, és mely így hangzik: „Jézus, szívemet tedd Szent Szívedhez hasonlóvá.”

— Szép kis ima, imádkozzuk el ebben a hónapban — buzdított Ferenc pápa, majd kétszer is megismételtette a Szent Péter téren jelen levő hívekkel Rosa nagymama imáját: „Jézus, szívemet tedd Szent Szívedhez hasonlóvá.”

Jézus szívének tisztelete dogmatikailag a Szentíráson alapul: Jézus kereszten átszúrt szíve a megváltó szeretet szimbóluma. Magát az Istenembert ünnepeljük, de úgy, ahogy szívének szeretetét kifejezte. Jézus szíve Isten emberré lett Fiának szíve, a megváltó isteni szeretet jelképe. Tiszteletének alapja az, hogy Jézus egész embersége, így szíve is az Isteni Személy kifejezője. A Szentírásban a szív az ember erkölcsi és vallási személyiségének foglalata, nem lélektani, hanem egész emberi fogalom, ősfogalom, mely egyszerre fejezi ki a testi és a lelki valóságot. Jézus szívének átszúrása és oldalának megnyitása jelképezte a szeretet végtelenségét, a Szentlélek elküldését és a szentségek forrását, erejét. Az egyházatyák a Jn 7,37—38-ra hivatkozva („Ha valaki szomjazik, jöjjön hozzám, és igyon mindenki, aki hisz bennem. Amint az Írás mondja: élő víz folyói fakadnak majd belőle.”) Jézus szívét az élő víz forrásaként jelölték meg. IX. Piusz pápa 1856-ban Jézus Szíve ünnepét az egész egyházra kiterjesztette. Mozgóünnep, hiszen a főünnep napja a pünkösd utáni második vasárnapot követő péntek, mely az idén június 19-ére esik.

Alacoque Szent Margit látomásai nyomán terjedt el Jézus szívének következő ábrázolása: megnyitott, lángoló szív, melyből kereszt nő ki a szeretetből vállalt halál jelképeként. Egy másik népszerű ábrázolás pedig Szent Fausztina nővér látomásaiból született: az Irgalmas Jézus képén fénysugarakként árad az irgalmasság és a szeretet Jézus szívéből.

A Szent Szív ikonográfiájának első jelentős magyar barokk emléke a tihanyi bencés templom oltára (1750), továbbá a jezsuiták vízivárosi templomának képe (1765). A márianosztrai hajdani pálos templom oltárképén Jézus hatalmas szívéből kereszt nő ki, jelképezvén a szeretetből vállalt halált.

Jézus Szentséges Szíve — Pio atya imája

Jézus szent szíve, minden jónak forrása, imádlak Téged, hiszek Benned, szeretlek Téged, és bánom minden bűnömet.
Neked ajándékozom az én szegény szívemet. Tedd alázatossá, tisztává és minden kívánságodnak megfelelővé.
Add, jóságos Jézusom, hogy én Benned és Te énbennem élj.
Védj meg (veszedelemben) veszélyben, vigasztalj a szenvedésben, őrizd meg testem egészségét, add áldomást minden művemre, és a szent halál kegyelmét add meg nekem.
Ámen


Jézus Szíve-oltár a tihanyi bencés apátsági templomban (Forrás: www.tihanyiapatsag.hu)


(Vaticannews.va/hu., Magyar Kurír, Katolikus.hu)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..