home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Június 9-e
Martinek Imre
2022.06.09.
LXXVII. évf. 23. szám
Június 9-e

Ezen a napon született 1781-ben az angliai Wylamban George Stephenson angol gépészmérnök, géptervező. A gőzmozdony feltalálója, illetve a gőzmozdonyos vontatás tökéletesítője.

Apja bányában dolgozott, a vizet kiszivattyúzó gőzgépet kezelte, így a fiú útja is a mélybe vezetett, ahol hamar megismerkedett a gőzmasinával. Hamarosan kísérletezésbe kezdett, az 1815-ben konstruált biztonsági bányászlámpa után olyan gőzhajtású jármű tervezésébe fogott, amely az akkoriban feltalált, peremes öntöttvas síneken teherszállításra is alkalmas.

Stephenson gőzmozdonyának nyomtávja 1435 mm (4 láb 8½ hüvelyk) volt, ami a mai normál nyomtáv szabványa. A világ vasúthálózatainak több mint 60%-a ezt alkalmazza.

1848. augusztus 12-én hunyt el Derbyshire-ben. Emlékezetét/arcának kőbe vésett mását idelent Délen Versec város vasútállomásának épülethomlokzata is őrzi.

Versec — 2015. július 22.

...

Ezen a napon született 1847-ben Budán dr. velencei Hauszmann Alajos magyar építész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Személyében a historizmus egyik legtevékenyebb és legjellegzetesebb képviselőjét tisztelhetjük a magyar építészetben. Számos budapesti középület, magánház és villa az ő tervei szerint készült. Ybl Miklós halála után őt hívták meg a Budavári Palota átépítésének vezetésére.

Budapest — 2019. április 25.

Kiemelkedő, illetve meg is valósult tervprojektumai közül az idők folyamán sajnos több is elpusztult. A nemesi rangot, valamint az azzal járó „velencei” előnevet IV. Károly magyar király adományozta számára. 1918. március 10-én.

Munkásságáért a mester 2011 szeptemberében posztumusz Magyar Örökség díjat kapott. 1926. július 31-én hunyt el Velencén. Földi nyughelye a Fiumei úti sírkertben látogatható.

Budapest — 2022. február 15.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..