home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Június 8-a
Martinek Imre
2023.06.08.
LXXVIII. évf. 23. szám
Június 8-a

Ezen a napon hunyt el 1919-ben Balatonfüreden Thék Endre asztalosmester, bútor- és zongoragyáros, az első magyarországi bútorgyár alapítója, a magyar nagyüzemi bútorgyártás megteremtője. Az asztalosok Paganinije, aki belehalt a megaláztatásba.


Budapest, Józsefváros — 2023. április 16.

1842. november 3-án született Orosházán. Asztalosműhelyét, melyet később gőzgéppel is felszerelt, 1872-ben nyitotta meg Budapesten, a Józsefvárosban. Gyára 1885-re Magyarország legnagyobb és legjobban gépesített bútorgyára lett. Historizáló-eklektikus munkái a korszak számos reprezentatív, új épületében (Operaház, Parlament, Károlyi István palotája, a Wenckheim-palota, a Tőzsde és a Kúria) megjelennek. A múltidéző munkái közül a legjelentősebbnek a Hauszmann Alajos által átépített budai vár berendezését tartotta. Ő készítette el a neoromán stílusban megalkotott Szent István-termet gazdag fali dekorációival, román stílusú bútorzatával. Ezeket a bútorokat 1900-ban a párizsi világkiállításon is bemutatták. Ezekben a nagyszabású feladatokban a gyár kivitelező volt, az építészek által elkészített tervek alapján dolgozott. Thék Endre az 1890-es években kibővítette gyárát, és zongoragyártásra is berendezkedett. Orosházán tanoncotthont alapított, alelnöke volt az Országos Ipartestületnek, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának.

(Külső hivatkozások: Wikipédia és ujsagmuzeum.hu)

További emlékezeti adalékok:

1930-ban Budapest székesfőváros emléktáblával jelölte meg lakóházát (Üllői út 66/c). 1952-ben a táblát eltávolították, a Thék Endre utca pedig Leonardo da Vinci nevét kapta. Thék asztalosmester hajdani józsefvárosi lakóházának homlokzatára 2022-ben új emléktábla állíttatott.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..