home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Június 7-e
Martinek Imre
2023.06.07.
LXXVIII. évf. 22. szám
Június 7-e

Ezen a napon hunyt el 1951-ben Budapesten nagyrévi Haranghy Jenő alkalmazott grafikus, festő- és iparművész, művészeti író, az Iparművészeti Iskola tanára; illusztrátor, plakát- és bélyegtervező.


Budapest, Ferencváros — 2023. május 26.

1894. augusztus 1-jén született Debrecenben. Rendkívül termékeny alkotó volt. Az alkalmazott grafikai műfajok (plakát, bélyeg, ex libris) mellett a művészi sokszorosító eljárásokat (rézkarc, litográfia) is művelte. Mintegy kétszáz könyvhöz készített illusztrációt, illetve borítótervet — Csokonai, Madách, Vörösmarty, Móricz, Kipling, Cooper, La Fontaine és mások műveihez. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

S miképpen azt a mellékelt helytörténeti kisfilmben is hallhatjuk, Haranghy Jenő munkáival köztereken is találkozhatunk. A mester kiemelkedő alkotásának számít a Műcsarnok homlokzati timpanonját borító, Országépítő Szent István királyt ábrázoló gyönyörű mozaikja…


Budapest, Városliget — 2022. december 25.

…illetve a Teréz körút és a Szondy utca sarkán lévő, a néhai Britannia szálló falára felhelyezett mozaikja, melyen Szondy György története elevenedik meg.


Budapest, Terézváros — 2021. november 10.

 

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..