home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Június 6-a
Martinek Imre
2024.06.06.
LXXIX.. évf. 23. szám
Június 6-a

Ezen a napon született 1913-ban Budapesten Gobbi Hilda Emília Gizella Kossuth-díjas (1949) magyar színművész, érdemes (1950) és kiváló (1955) művész, a magyar színház- és filmtörténet egyik legérdekesebb, legeredetibb és legközkedveltebb alakja.


Budapest, Ferencváros /a Nemzeti Színház szoborparkja/ — 2024. február 3.

„A második világháború után tevékenyen közreműködött a Nemzeti Színház újjáépítésében. Kezdeményezésére jött létre a Bajor Gizi Színészmúzeum, a színinövendékeknek a Horváth Árpád Kollégium, az idős színészek számára pedig a Jászai Mari és az Ódry Árpád Színészotthon. A Jászai Otthonból később — szintén az ő kezdeményezésére — a fiatal színészek otthona lett. A Színházművészeti Szövetségben, valamint a Színész Szakszervezetben sokat tett a rászoruló színésztársaiért.” (Külső hivatkozás: Wikipédia)


Budapest, Belváros — 2023. december 24.

Tiszteletére alapították meg 2001-ben a Gobbi Hilda-díjat a pályájuk delén túl lévő, korábban nem díjazott színészek számára, a színészek erkölcsi megbecsülése és társadalmi rangjának emelése céljából. Ezt a díjat március 27-én, a színházi világnap alkalmával adják át, és évente egy személy kaphatja.


Budapest, Ferencváros /a Nemzeti Színház szoborparkja/ — 2024. február 3.

A művésznő 1988. július 13-án hunyt el Budapesten. Életének és munkásságának részletes bemutatására a Gobbi Hilda-honlap megalkotói vállalkoztak.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..