home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Június 6-a
Martinek Imre
2023.06.06.
LXXVIII. évf. 22. szám
Június 6-a

Ezen a napon született 1799-ben Moszkvában Alekszandr Szergejevics Puskin orosz költő, író, drámaíró, az orosz irodalom fejlődésének meghatározó alakja, a modern orosz irodalmi nyelv megteremtője.


Budapest, Józsefváros — 2023. február 14.

A költészet a szabadságot jelenti számára. Költeményeinek közös jellemzője a politikai szabadság követelése, a blaszfémikus és a társadalmi ízlés elleni lázadó hang. Ars poeticája ekkor (1811 és 1820 között): a művészet a tiltott dolgok színtere. Első nagyszabású elbeszélő költeményét, a Ruszlán és Ludmílát 1820-ban írja meg. Puskin legismertebb műve, életének főműve, „az orosz élet enciklopédiája”-ként is emlegetett Anyegin című verses regénye 1833-ban lát napvilágot.

A költő halálát 1837. február 10-én (a Julián naptár szerint január 29-én) jegyzik a korabeli krónikák. Szentpétervárott, egy becsületbeli párbajban szerzett sebesülésének következményeként. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Mellékelt fotónkon az alábbi felvéset olvasható:

PUSKIN SÁNDOR 1799—1837

AZ OROSZ NÉP NAGY KÖLTŐJE. SZÜLETÉSÉNEK 150. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL EZT AZ UTCÁT PUSKIN UTCÁNAK NEVEZTE EL BUDAPEST SZÉKESFŐVÁROS.

„Folytatom életem, népem szivébe forrtam, / Mert lantom lelkeket jóságra buzdított, / Mert zord napokban a szabadságról daloltam. / Segítettem, ki elbukott.”

Emlékművem c. verséből.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..