home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Június 5-e
Martinek Imre
2023.06.05.
LXXVIII. évf. 22. szám
Június 5-e

A jelen sokkal tartozik a múltnak, s ha ezt a tartozást ki nem egyenlíti, a jövőtől sem követelhet” (Jókai Anna)

Ezen a napon hunyt el 2017-ben Budapesten Jókai Anna, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas magyar író- és költőnő. Az európai emlékezetkultúra elkötelezett képviselője, a Nemzeti Kegyeleti Bizottság első elnöke.


Budapest, Fiumei úti sírkert — 2023. január 21.

1932. november 24-én született Budapesten, a Józsefvárosban. 1968 és 1977 között öt regénye és négy elbeszéléskötete jelent meg, egyebek között 1969-ben a Kötél nélkül című novelláskötete. Művei ettől fogva az olvasók érdeklődésének középpontjába kerültek, és egyre többen olvasták írásait. 1974-től csak írói hivatásának élt, szabadfoglalkozású író volt. Jókai Anna íróként is „megmaradt tanárnak”: műveiben gyakran jelennek meg pedagógusok, a tanári hivatás, a tanítás lehetőségének és értelmének problémái. Műveiben helyet kap emellett az emberi közönyösség elleni küzdelem, a szeretet képviselete a világban, a spiritualitás és a keresztény értékek.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..