home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
Június 4-e
Martinek Imre
2024.06.04.
LXXIX.. évf. 22. szám
Június 4-e

A nemzeti összetartozás napja — a 2010. évi XLV. törvénybe foglalt hivatalos nevén: Nemzeti Összetartozás Napja — az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon.


Budapest, Józsefváros /Tisztviselőtelep/ — 2022. december 24.

Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme.”

Múltidéző összeállításunk anyagát ezúttal Sopronból hoztuk 2023. december 30-ai keltezéssel. Helyszínileg a Hűség városa fölötti magaslaton található Trianon Emlékparkból, melynek tematikus tábláiról Tóth Árpád, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, József Attila, Reményik Sándor, Tompa László, Sajó Sándor, Lendvai István, Csobolya József és vitéz Somogyvári Gyula költeményei is köszönnek rá az odalátogatókra. 

Sólyom László köztársasági elnök 2010. június 3-án aláírta a törvényt, és az 2010. június 4-én, napra pontosan a 90. évfordulón, hatályba is lépett.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..