home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Június 29-e
Martinek Imre
2022.06.29.
LXXVII. évf. 26. szám
Június 29-e

1456 — Ezen a napon rendelé el III. Callixtus pápa a déli harangozást.

Cselekedte ezt a pogányok ellen könyörgésként, a végső csata előtt három héttel. Az Úr kegyelméből végül a pontosan délben megszólaló harangok a nándorfehérvári dicső győzelem örömhírét vitték, s viszik azóta is szerte a keresztény világban.

Vonatkozó fotóink a Kárpát-medence magyarlakta településein készültek.

...

Szent Péter és Szent Pál apostolok ünnepe

A hagyomány szerint különböző évben, de ugyanazon a napon szenvedett vértanúhalált Rómában Péter, az apostolfejedelem és Pál, a népek apostola.

„Oh Krisztusnak két vezére! / Kiknek foly ma szentelt vére / ma már a parton állatok, nincs veszélytek, / birjátok kit vallottatok, hát nem féltek.”

Krisztus után 67-ben Pétert, a tizenkét apostol egyikét, Róma első püspökét, keresztre feszítették, kérésére fejjel lefelé, a keresztény hitre tért és apostoli küldetést teljesítő Sault, a későbbi Pált lefejezték. Az üldözések idején mindkettőjük ereklyéit a Szent Sebestyén-katakombába menekítették. A két apostol sírja fölé épült a vatikáni Szent Péter-bazilika és a falakon kívüli Szent Pál-bazilika. Már a III. század közepétől ünnepen emlékeztek meg vértanúhaláluk napjáról.

Péter az Egyház sziklaalapja. Jézustól kapott hatalmát az oldás és kötés, illetve a kulcsok jelképezik. 


Szeged — 2015. június 8.


Beodra — 2022. január 10.

Védőszentjüknek tekintették a halkereskedők, hálószövők, kulcsai miatt a lakatosok, esztergályosok. Pál a fazekasok, kosárfonók, újságírók védőszentje, esőért, a föld termékenységéért fohászkodtak hozzá. Attribútuma a kard, mellyel lefejezték.


Őrszállás — 2016. július 13.  


Beodra — 2022. január 10

„Általesvén e siralmon. / Ültök égi rózsahalmon, / mi még az Éva jaj-körén könnyet öntünk. / Halál árnyán és börtönén jaj-szót hintünk. / Nézünk, esengvén az égre, / kérdezgetjük mi lesz végre? / Oh bajnokok! kik Jézusért vért öntétek: / mesterteket a gyarlókért kérleljétek.”

A két apostolt közösen ábrázoló fényképek Gyergyószentmiklóson, Csíksomlyón  és Törökbecsén készültek.

(Külső hivatkozás: Rózsadombi imádságoskönyv. Budapest, 2019, 234. oldal)


Gyergyószentmiklós — 2014. augusztus 8.


Csíksomlyón  — 2014. augusztus 10.


Törökbecsén — 2012. augusztus 20.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..