home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Június 28-a
Martinek Imre
2024.06.28.
LXXIX.. évf. 26. szám
Június 28-a

Ezen a napon született 1831-ben a burgenlandi Köpcsény (Kittsee) faluban Joachim József magyar származású hegedűművész, karmester és zeneszerző.


Budapest, Belváros — 2023. február 26.

A család 1833-ban költözött Pest-Budára, ahol a kis Joseph ötéves korától kezdve rendszeres hegedűoktatásban részesült. A lencsevégre kapott budapest-belvárosi emléktábla egyébként annak a háznak a homlokzatán található, amely épület „elődjének” falai között a gyermek először lépett fel. 1839. március 17-én. Bécs, Lipcse, London. Ez utóbbi helyszínen, mindössze tizenkét évesen (!), Mendelssohn vezényletével játszotta el Beethoven D-dúr hegedűhangversenyét… Weimar, majd pedig Berlin. Életútjának következő, illetve végleges állomáshelyei ezek. A mester több egyetem (Oxford, Cambridge, Glasgow) díszdoktora, Bonn város díszpolgára… 1907. augusztus 15-én hunyt el Berlinben. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Joachim Józsefnek sajnos nagyon kevés számú felvétele maradt fenn. Szakmai tudását, meglátásait és intelmeit híres tanítványai, köztük Hubay Jenő (1858—1937) magyar hegedűművész, zeneszerző és pedagógus vitték tovább.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..