home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Június 28-a
Martinek Imre
2022.06.28.
LXXVII. évf. 25. szám
Június 28-a

„Mindig hűnek kell lenni, és mindig igazat kell szólni, mert nem szól igazán az ének, ha nem vagyunk őszinték” (Csete György alkotói hitvallása).

Ezen a napon hunyt el 2016-ban Budapesten Csete György a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas, okleveles építészmérnök, akadémikus. Szentes város szülötte (1937. november 5.).

A mesternek, kinek fő művei közé a honfoglalás 1100. évfordulójára Ópusztaszeren a Történelmi Emlékparkban 1991 és 1998 között végzett folyamatos tervező- és építőmunkája (Erdők temploma, Világmagyarság háza, Mamutfenyő ház) is sorolható, 2006-ban a vajdasági Kishegyesen is megépült egy alkotása. Nevezetesen a Kemencekápolna.

Iskolateremtő építészeti munkássága mellett publicisztikai tevékenysége is figyelemre méltó. Írásaiban szépírói igénnyel, komplex látásmóddal teremt kapcsolatot az építészet és a társművészetek, valamint a magyar történelmi és népi hagyományok között.

Alkalmi összeállításunk fotógerincét a fentebb nevezett ópusztaszeri komplexum főbb (vonatkozó) motívumai alkotják. 2014. október 7-ei keltezéssel.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..