home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Június 27. — A Cukorbetegek Világnapja
2022.06.27.
LXXVII. évf. 25. szám
Június 27. — A Cukorbetegek Világnapja

A Cukorbetegek Világnapját először 1991. június 27-én rendezték meg. A diabétesz, elsősorban a 2-es típusú cukorbaj, olyan idült cardiovasculáris kóros állapot, melyhez hyperglycaemia csatlakozik. Évtizedekkel ezelőtt a cukorbetegek életét a heveny szövődmények veszélyeztették, ma – elsősorban a 2-es típusú diabéteszesekét – az idült kis-és nagy érszövődmények.

A legfrissebb kutatások adatai szerint világviszonylatban a cukorbetegség ma már nagyobb kockázati tényezőt, így tehát nagyobb veszélyeztetettséget is jelent az emberek életminőségére nézve, mint a dohányzás.

Magyarországon a lakosság 5-10%-a, 600-700 ezer ember érintett a diabétesz valamely formájában. E megbetegedések között nagyjából 90%-ban fordul elő a 2-es típusú cukorbetegség, amelynek kialakulásában igen nagy súllyal közrejátszanak az életmódbeli tényezők, kiemelten a nem megfelelő táplálkozás, valamint a testmozgás hiánya. A kormány ezért több intézkedést is bevezetett az elmúlt időszakban az egészséges életmód és táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás népszerűsítése érdekében.

Forrás: pannondoktor.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..