home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Június 25-e
Martinek Imre
2022.06.25.
LXXVII. évf. 25. szám
Június 25-e

Mária szeplőtelen szíve ünnepe

Az ünnep a pünkösdöt követő második vasárnap utáni szombatra esik. Az idén ez a dátum június 25-e.

Ez a tisztelet, melynek alapja a szeplőtelen fogantatás és az istenanyaság, a büntetlenség és a végtelen, Istenhez vezető szeretet, bizonyíthatóan a XVII. századtól öltött határozott formát. Mária ábrázolása leggyakrabban mellén látható sugárkoszorús szívvel történik.

Vajdaságban ezen emléknap Orom templomának búcsús ünnepe.

Szigliget — 2017. szeptember 23.

...

1887 — Ezen a napon született Budapesten Karinthy Frigyes Ernő magyar író, költő, műfordító.

Noha saját bevallása szerint szinte minden műfajban sikerült maradandót alkotnia, az olvasóközönség többnyire irodalmi karikatúráit ismeri. Az ismertséget az Így írtok ti című paródiakötete hozta meg számára, 1912-ben. Sok ismert mű magyar fordítása kötődik a nevéhez, köztük a legnépszerűbb a két Micimackó-meseregény: a Micimackó és folytatása, a Micimackó kuckója. Mivel Karinthy Frigyes sem angolul, sem németül nem beszélt tökéletesen, a fordítások nagy részének nyersfordítását a nyelvzseniként ismert nővére, Karinthy Emília (Mici) készítette elő az író számára. Őrá utal a Micimackó név. Karinthy Frigyes 1938. augusztus 29-én halt meg Siófokon.

Az emlékezetét őrző helyszínek közül ezúttal a budapestiekből válogattunk.


Budapest — 2021. november 11.


Budapest — 2022. május 2.

Budapest — 2022. február 15.

...

1950 — Ezen a napon hunyt el Budapesten, a Ferencvárosban József Jolán író, József Attila és József Etelka nővére.

Jolán irodalmi munkássága — kiváltképpen az 1940-ben kiadott József Attila élete, illetve a tíz évvel később napvilágot látott A város peremén (József Attila ifjúkori életregénye) című művei, nagy segítséget nyújtott öccse életének feltárásához.

„A lepedőgyár a Lónyai utcában volt. Vásznak kilométereit hasították itt lepedőnyi nagyságokra. Varrógépek sokasága szegte a vásznakat szűnni nem akaró zakatolással. A földszinti nagy teremben mennyezetig értek a lepedőhegyek, ezt a temérdek lepedőt kellett összehajtogatni, ezret három koronáért” (részlet A város peremén című regényből).

József Jolán földi nyughelyét Budapesten, a Fiumei úti sírkertben, a családjával (testvéreivel és édesanyjával) közösen megformált szoborkompozíciót pedig Hódmezővásárhelyen kereshettük fel.


Budapest — 2022. február 15.


Hódmezővásárhely — 2015. június 7.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..